latinica  ћирилица
06/12/2023 |  15:56 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Niža cijena brašna, ali ne i hljeba (VIDEO)

Cijene pšenice na svjetskom tržištu, kao i brašna znatno su niže nego u prethodnom periodu. Međutim izostala je korekcija cijena hljeba i ostalih pekarskih proizvoda. U Udruženju za zaštitu potrošača kažu da su ispunjeni svi preduslovi za pojeftinjenje hljeba, a pekari tvrde da visoka cijena rada, efekti inflacije i krize još im drže vezane ruke.
Hljeb - Foto: RTRS
HljebFoto: RTRS

Niže cijene brašna na tržištu nisu u maloprodaji donijele jeftiniji hljeb. Iako u većini slučajeva gramaža stagnira i ne prelazi 600 grama, cijene su itkekako rasle, pa tako je četvoročlana porodica na dnevnom nivou primorana da kupi minimalno dva hljeba.

Otkupna cijena brašna za pekare iznosi od 0.63 do 0.73 pfeniga po kilogramu, u zavisnosti od vrste i kvaliteta. Na policama marketa, pet kilograma brašna košta oko sedam maraka, pa tako pojedini građani rješenje pronalaze u vlastitoj kuhinji.

Umjesto cijene, neophodan je rast kvaliteta, stav je Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača.

- Smatram potpuno neopravdanim poskupljenje peciva i hljeba na našem tržištu, imajući u vidu činjenicu da ni po kvalitetu, ni po životnom standardu i otkupu naših proizvoda, ne mogu da zadovolje te parametre - istakao je Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

Iz Udruženja za zaštitu potrošača jasni, uslovi za pojeftinjenje hljeba i peciva postoje, ali ne postoji volja.

- Cijena otkupne pšenice je jako mala i stekli su se uslovi za smanjenje, kada se uzme u obzir da je i cijena nafte pala. Nažalost, naši pekari nisu se udostojili da snize cijene svojih proizvoda - poručio je Dušan Srdić, predsjednik Udruženja potrošača "Reakcija".

Niska i skromna automatizacija i veliko učešće radne snage čije plate postepeno, ali značajno rastu, neki su od ključnih razloga trenutnog stanja cijena na tržištu, tvrde pekari.

- Hljeb je negdje oko 2 do 2,20 ovaj neki od 600 grama, za ove ostale gramaže cijene su niže i trenutno stabilne, s tim da je u odnosu na prethodni period ušećče radne snage danas u pekarstvu oko 35 odsto , dok je cijena brašna sišla na nekih 26, 27 procenata - rekao je Saša Trivić, predsjednik Udruženja pekara Republike Srpske.

Uprkos apelima brojnih udruženja za zaštitu potrošača, u skorijem periodu, ne nazire se pad cijena hljeba, kao ni ostalih pekarskih proizvoda. Na građanima je da biraju - da li će se odlučiti za jeftiniju varijantu pripreme hljeba kod kuće ili će kupovati onaj iz pekare, koji je skuplji.