latinica  ћирилица
06/12/2023 |  16:24 | Autor: SRNA

Obrađuju se zahtjevi za smjenu gradonačelnika četiri opštine na KiM

U Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini u toku je obrada zahtjeva za smjenu gradonačelnika četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije, kao i priprema odgovora podnosiocima ovih zahtjeva, rekao je danas portparol Komisije Valjmir Eljezi.
Priština (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr) -
Priština (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr)

On je istakao da su ti zahtjevi stigli na više službenih adresa, kao i da je CIK dobio mejlove sa popunjenim obrascima za razrješenje gradonačelnika.

- Mogu da potvrdim da se ova pisma obrađuju i da se priprema odgovor na njih. Tim licima ili građanima će to biti poslato u najkraćem mogućem roku, a naravno i odgovor će biti javno objavljen - rekao je Eljezi, prenosi Tanjug.

Grupe građana pokušale su juče da opštinama Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić predaju zahtjeve za smjenu gradonačelnika, ali su njihovi zahtjevi odbijeni.

Takozvani gradonačelnici opština na sjeveru Kosova i Metohije izabrani su na lokalnim izborima 23. aprila, koje su Srbi bojkotovali, a na birališta je tada izašlo oko 3,5 odsto birača, odnosno glasačko pravo je iskoristilo njih 1.567 od ukupno 45.950 upisanih, a među njima tek 13 Srba.

Od tada se na čelu te četiri opštine, u kojima Srbi čine 95 stanovništva, nalaze gradonačelnici Albanci.