latinica  ћирилица
06/12/2023 |  17:32 ⇒ 07/12/2023 | 13:28 | Autor: Agencije

Šmit: Ne dirajte Ustavni sud BiH

Kristijan Šmit rekao je danas u Sarajevu da će svako ko pokuša da ugrozi BiH unutar ili van zemlje predstavljati jasnu opasnost za BiH i njenu budućnost.
Kristijan Šmit - Foto: RTRS
Kristijan ŠmitFoto: RTRS

Šmit je rekao da je na dvodnevnoj sjednici PIK-a raspravljano o, kako kaže, secesionističkoj retorici vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, navodeći da su "EU i međunarodna zajednica spremne da štite BiH i njene građane ukoliko to bude potrebno".

- Ističem da smo spremni da štitimo BiH i njene građane ukoliko to bude potrebno - rekao je Šmit na konferenciji za novinare nakon sjednice PIK-a.

On je rekao i da treba braniti Ustavni sud BiH, što će i uraditi.

- Naglasio sam - ne dirajte Ustavni sud. Ako iko misli da ovu instituciju može napraviti kako njemu odgovara, nije u pravu. Ovo je nezavisna institucija. Ako želite da imate sud koji nije uspostavljen do kraja, trebate znati da ne možete s takvim sudom u Evropsku uniju. Zato oba entiteta trebaju predložiti svoje kandidate za sudije Ustavnog suda - rekao je Šmit.

Govoreći o postupku protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića pred Sudom BiH, Šmit je rekao da to nije "suđenje Republici Srpskoj".

- Ne, to nije politički proces, to je proces gdje je Dodik na sudu. Ne radi se o srpskom narodu, nije Republika Srpska na sudu, nije BiH na sudu. Radi se o Dodiku i on mora na pristojan način da prihvati da se radi o nepristrasnom pravosuđu i očekujem da ovaj slučaj i prođe tako nezavisno, i ukoliko neko nije kriv treba biti oslobođen od optužbi. Odluka je na sudu. Nemojte uzimati u ozbiljnim sve sto čujete na sudu od odbrane - rekao je Šmit.