latinica  ћирилица
07/12/2023 |  08:34 ⇒ 11:06 | Autor: RTRS

Župljanin: Pred Sudom BiH nije realno očekivati pošteno suđenje (VIDEO)

Predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin rekao je da je Sud BiH imao priliku da prihvatanjem zahtjeva za premještanje postupka protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, pokaže da vjeruje u nezavisno pravosuđe u BiH.
Slobodan Župljanin - Foto: RTRS
Slobodan ŽupljaninFoto: RTRS

Župljanin je rekao da je Osnovni sud u Banjaluci sposoban da obezbijedi nezavisno suđenje, ali da je Sud BiH, odbijanjem zahtjeva odbrane, potvrdio da nije riječ o pravnom već političkom postupku.

- Pred Sudom BiH nije realno očekivati pošteno suđenje. Ovo je bila prilika da se ovaj sud izvuče od svih pritisaka i ustupi predmet Sudu u Banjaluci koji je sposoban da vodi pravedno suđenje i prevede ga u čisti pravni postupak - istakao je Župljanin.

On je naglasio da je postupak protiv Dodika i Lukića politički montiran i da je ovo suđenje BiH koje će donijeti mnogo problema svima u BiH.

- Ovdje se radi o suđenju institucijama Republike Srpske, a ne o građanskom suđenju - rekao je Župljanin.

Župljanin je rekao da iza zahtjeva odbrane za premještanje postupka u Banjaluku ne stoji namjera odugovlačenja.

Govoreći o jučerašnjem incidentu u Sudu BiH, kada je predstavnica OEBS-a unijela telefon u sudnicu i snimala prisutne, Župljanin je rekao da se to ne bi moglo desiti bez odobrenja Suda, što je, kako kaže, još jedna potvrda da strani faktor vrši snažan pritisak na Sud.