latinica  ћирилица
07/12/2023 |  10:36 ⇒ 10:47 | Autor: RTRS

Sejšeli proglasili vanredno stanje nakon eksplozije i poplava (VIDEO)

Eksplozija u skladištu eksploziva uništila je zgrade i izazvala ogromnu štetu u industrijskoj zoni na glavnom ostrvu Mahe na Sejšelima, saopštili su zvaničnici, a predsjednika te zemlje proglasio je danas vanredno stanje.
Poplave (Foto ilustracija: EPA-EFE/PETER DASILVA) -
Poplave (Foto ilustracija: EPA-EFE/PETER DASILVA)

Eksplozija se dogodila u građevinskom preduzeću za vađenje kamena, gdje je skladišten eksploziv, javlja Bi-Bi-Si koji izvještava da je u eksploziji oštećen i međunarodni aerodrom koji je udaljen četiri kilometra od mjesta nesreće.

Eksplozija je potresla ostrvo pošto su jake kiše izazvale poplave u kojima su poginule najmanje dvije osobe, saopštile su vlasti. Na snimcima koje je emitovala nacionalna televizija vide se ulice prekrivene dubokim blatom i počupanim drvećem, prenosi Rojters.

- Poslije eksplozije u skladištu eksploziva koja je izazvala ogromnu štetu industrijskoj zoni Providens i okolnim oblastima, te velikih razaranja izazvanih poplavama usljed obilnih kiša, predsjednik je proglasio vanredno stanje za danas, 7. decembar - navodi se u saopštenju predsjednika Vejvela Ramkalavana.

On je zamolio stanovništvo da ostanu kod kuće. Sve škole će biti zatvorene, a slobodno kretanje biće dozvoljeno samo radnicima u osnovnim službama i osobama koje putuju.

Јavna radio stanica javila je da su dvije osobe poginule, a jedna povrijeđena u poplavama tokom noći na Maheu.

Na vladinom zvaničnom nalogu stoji da međunarodni aerodrom i trajekti između sejšelskih ostrva i dalje rade za turiste.

Sejšeli, glavna turistička destinacija, sastoje se od 115 ostrva i najmanje su naseljena zemlja u Africi sa oko 100.000 ljudi.