latinica  ћирилица
07/12/2023 |  11:39 | Autor: RTRS

Osniva se Centar za sinološka istraživanja na Univerzitetu u Banjaluci

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin i direktor Istraživačkog centra inicijative "Pojas i put" pri Univerzitetu za jezik i kulturu u Pekingu Sju Baofeng potpisali su u Pekingu, sporazum o osnivanju Centra za sinološka istraživanja na Univerzitetu u Banjaluci.
Posjeta Kini delegacija UNIBL - Foto: Ustupljena fotografija
Posjeta Kini delegacija UNIBLFoto: Ustupljena fotografija

- Ovaj istraživački centar međunarodnog je značajan, a njegov cilj je produbljivanje naučnoistraživačkog rada između Univerziteta u Banjaluci i univerziteta u Kini. Pored toga, Centar za sinološka istraživanja na UNIBL predstavljao bi bazu svih sinologa u Republici Srpskoj i BiH, koji bi radili na zajedničkim projektima i publikacijama - navedeno je u saopštenju Univerziteta.

U radnoj posjeti Kini, pored rektora Gajanina, boravi i prorektor za ljudske i materijalne resurse Dalibor Kesić, direktor Konfucijevog instituta i šef Studijskog programa sinologije Ljiljana Stević i asistent na Studijskom programu sinologije Anja Mudrenović, MA, koji su trenutno u Pekingu na Globalnoj konferenciji Konfucijevih instituta.

Tokom boravka u Pekingu, delegacija Univerziteta u Banjaluci posjetila je i Univerzitet za međunarodne studije u Pekingu, sa kojim Univerzitet u Banjaluci ima potpisan sporazum o osnivanju jezičke laboratorije i ispitnog centra za srpski jezik kao strani

Tokom boravka u Pekingu, delegacija Univerziteta u banjaluci posjetila je i Ambasadu BiH u Pekingu.