latinica  ћирилица
07/12/2023 |  11:52 ⇒ 13:00 | Autor: SRNA

Obustavljen stečaj nad Mitropolijom zagrebačko-ljubljanskom

Trgovački sud u Zagrebu obustavio je stečaj nad Mitropolijom zagrebačko-ljubljanskom Srpske pravoslavne crkve.
Mitropolija zagrebačko-ljubljanska (Foto:Tanjug/SPC) -
Mitropolija zagrebačko-ljubljanska (Foto:Tanjug/SPC)

Sud je otkazao ročište zakazano za 19. decembar na kojem je trebalo da se odlučuje o prijedlogu za otvaranje stečaja, javili su hrvatski mediji.

Prijedlog za otvaranje stečaja podnijela je Financijska agencija, a u sudskoj dokumentaciji nije se navodio iznos dugovanja.

Prema najnovijim podacima Fine o blokadi računa i novčanih sredstava dužnika od 5. decembra proizlazi da dužnik više nema evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje.

Obustava stečaja uslijedila je nakon što je za 19. decembar bilo zakazano ročište prije kojeg je i sud naredio mitropolitu Kirilu da dostavi popis imovine i obaveze Mitropolije.

Srpska pravoslavna crkva saopštila je nedavno da je poslije višegodišnjeg suđenja izgubila parnicu u Hrvatskoj, da je presuda nepravična, ali da će Crkva, mada je presuda nepravična, taj iznos platiti.

SPC je u saopštenju podsjetila da je tokom ratnih zbivanja devedesetih godina prošlog vijeka minama srušena rezidencija mitropolita zagrebačkih, sa muzejskom postavkom i bibliotekom, a da šteta nije nadoknađena, ali je presuđeno da Crkva mora da Hrvatskoj nadoknadi sudske troškove u iznosu od 100.000 evra.

Crkva je, kako je istaknuto u saopštenju, u međuvremenu, kao dobar domaćin, svojim sredstvima do najmanjeg detalja obnovila palatu, koja je i danas reprezentativni ukras Zagreba.

Mitropolija je do 1991. godine imala sjedište u Deželićevoj ulici 4 u Zagrebu, koje je minirano i zgrada je srušena.

Crkva je u sudskom sporu tvrdila da se radilo o terorističkom aktu, ali to sud nije prihvatio i dosuđeno je plaćanje sudskih troškova. Tako je Mitropolija ostala i bez zgrade i sa dugom, koji se vjerovatno tokom vremena povećavao zbog kamata.

Mitropolija zagrebačko-ljubljanska upisana je u Registar vjerskih zajednica 16. novembra 2004. godine, sa sjedištem u Zagrebu, u Ilici 7/2.