latinica  ћирилица
07/12/2023 |  12:29 ⇒ 18:10 | Autor: RTRS

UKC Srpske: Dogovoren nastavak edukacije ljekara u UKC Ljubljana (VIDEO)

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da je danas dogovoren nastavak edukacija u prestižnoj zdravstvenoj ustanovi - UKC Ljubljana, gdje se izvode vrhunske operacije, prema evropskim i svjetskim standardima.
Doktori iz Ljubljane u UKC-u Srpske - Foto: RTRS
Doktori iz Ljubljane u UKC-u SrpskeFoto: RTRS

Ugledni stručnjaci iz UKC Ljubljana u posjeti su UKC-u Srpske gdje je za zaposlene organizovan jednodnevni seminar iz hepatopankreasne hirurgije koji su držali Aleš Tomažič o temi "Minimalno invazivna hirurgija pankreasa" i Dragan Stanisavljević o temi "Transplantacija jetre - Uspješna metoda liječenja konačnog otkazivanja organa".

- Ovi eminentni stručnjaci edukuju naš kadar u Ljubljani, a danas su ovdje sa nama u našoj ustanovi. Dogovorili smo nastavak saradnje na obostranu korist i zadovoljstvo. Naši ljekari će ići na edukacije u vrhunsku zdravstvenu ustanovu kao što je UKC Ljubljana, a takođe ljekari iz Ljubljane će dolaziti u našu ustanovu i edukovati naše medicinske profesionalce. Hvala i načelniku Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju Alešu Tomažiču za uspostavljanje ove saradnje i za doprinos unapređenja zdravstvenog sistema Republike Srpske - rekao je Đajić.

Tomažič, koji je prvi put u Banjaluci, rekao je da saradnja traje već nekoliko godina i da su uspostavljene dobre veze.

- Nadam se da su ljekari iz UKC Republike Srpske zadovoljni boravkom u našoj ustanovi jer smo im pokazali sve što znamo. Ponosni smo na činjenicu da smo u prilici da nekog naučimo nove vještine i znanja. U hirurgiji nema podjela i treba da svi međusobno sarađujemo i u budućnosti - rekao je Tomažič.

Specijalista abdominalne hirurgije iz UKC-a Ljubljana Dragan Stanisavljević rekao je da nema jezičkih barijera i da je ljekarima iz UKC-a Srpske bliže da dođu U UKC Ljubljana nego da idu u London ili Beč.

- Uspostavljamo brzo prijateljske kontakte, bio sam više puta u Banjaluci, vaši ljekari dolaze programirano iz Banjaluke i imamo dobru saradnju i iskustvo. Mislim da ćemo ovako i nastaviti, jer to je pravi put kako se znanje u medicini i hirurgiji prenosi dalje - rekao je Stanisavljević.

Načelnik Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju u UKC-u Zoran Aleksić je rekao da je zadatak ljekara ovog centra da stanovništvu obezbijede najbolji mogući trenutno dostupan način pružanja zdravstene zaštite i liječenja.