latinica  ћирилица
07/12/2023 |  12:36 | Autor: SRNA

Srbin pritvoren na KiM u lošem zdravstvenom stanju

Zoran Kostić, koji je u pritvoru od 20. septembra na Kosovu u Metohiji zbog navodnih ratnih zločina, nalazi se u izuzetno lošem zdravstvenom stanju, izjavio je njegov advokat Predrag Miljković, koga je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju unajmila da zastupa Kostića.
Zatvor  (ilustracija) -
Zatvor (ilustracija)

Miljković je rekao da je dao sudiji kompletnu medicinsku dokumentaciju iz koje se vidi da je Kostić već 30 godina kardiološki pacijent, da boluje od hipertenzije i da ima ugrađen stent, navodeći da Kostićevo srce radi svega 30 odsto.

- Kostić je u noći između 2. i 3. novembra u zatvoru imao neku vrstu anksioznog ili srčanog napada, nisam stručnjak da bi to ocijenio. Nakon toga mu je urađen EKG u zatvoru, ali problem je što njemu nikada rezultati nisu rečeni, o tome šta su radili i niko ga ne upućuje na dalje proširene testove ili liječenja - rekao je Miljković za Kosovo onlajn.

On je naveo da se druga situacija desila u utorak, 5. decembra, kada je bilo saslušanje u tužilaštvu, te je prije saslušanja ponovo doživio nešto poput srčanog napada.

- Vidio sam to svojim očima. Naprasno je počelo da ga guši, da ga steže, peče u grudima. Došla je hitna pomoć i odveli su ga u klinički centar. Iz kliničkog centra nakon par sati, kako on kaže, naložili su mu da on mora da ide na test koronografije, međutim koliko znam vratili su ga u pritvor u Podujevo - naveo je Miljković.

On je naveo da su o svemu obavestili sudiju, tužioca, Ministarstvo zdravlja i department koji se tiče zatvorskih ustanova, Ministarstvo pravde, Korektivnu službu, Crveni krst, ali da, međutim, nisu našili na razumijevanje.

- Plašim se da ukoliko mu se ne dozvoli liječenje u bolnici i taj neki pregled, prošireni pregled ili medicinski tretman, da ćemo se suočiti sa najgorom posljedicom - upozorio je Miljković.

On je naveo da su od sudije zatražili da se Kostić uputi u neku privatnu bolnicu jer su mu u Kliničkom centru u Prištini radili nerelevantne preglede i diskriminisali ga, te su ga pet časova držali vezanih ruku.

- Apelujem i molim sve nadležne ovim putem da se Zoran uputi u neku od privatnih bolnica, čije će troškove liječenja snositi porodica kako bi izbjegli eventualne teške posljedice ili najgoru moguću - poručio je Miljković.