latinica  ћирилица
07/12/2023 |  12:39 ⇒ 08/12/2023 | 16:50 | Autor: SRNA

Banjalučki književnik i pjesnik iz Sarajeva dobitnici nagrade "Milenko Stojičić"

Banjalučki književnik Slobodan Bošković i mladi pjesnik iz Sarajeva Srđan Sekulić ovogodišnji su dobitnici književne nagrade "Milenko Stojičić - najgladnija knjiga na svijetu", koja će im biti uručena 14. decembra u Mrkonjić Gradu.
Slobodan Bošković - Foto: RTRS
Slobodan BoškovićFoto: RTRS

Bošković je nagradu dobio za roman "U vrtlogu", a Sekulić za knjigu "Ostavinska rasprava Anastasa Kona".

Nagradu dodjeljuje Klub umjetničkih duša iz Mrkonjić Grada, a finansijski podržavaju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i opština Mrkonjić Grad.

Predsjednik mrkonjićkog Kluba Slobodan Ćoćkalo rekao je Srni da je konkurs raspisan prije tri mjeseca i da je stiglo 18 knjiga iz Republike Srpske i Srbije.

- Konkurs je posvećen našem sugrađaninu Stojičiću kao znak sjećanja za nemjerljivi doprinos u razvoju maternjeg jezika kroz književne forme i oblike koje je koristio u svom bogatom opusu - priče, romani, poezija, kritika - istakao je Ćoćkalo.

Dodjela nagrade biće održana 14. decembra u 19.00 časova u sali Skupštine opštine u Mrkonjić Gradu.

Milenko Stojičić /1956-2019/ bio je srpski pisac, esejista, književni kritičar, antologičar i novinar. Rođen je u Mrkonjić Gradu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju, a živio je i radio u Banjaluci.

Bio je urednik Kulturno-obrazovnog programa na Radiju Republike Srpske. Pisao je feljtone i kolumne u "Večernjim novostima", "Oslobođenju", "Glasu Srpske", "Nezavisnim novinama" i "Fokusu".

Objavio je tridesetak knjiga, među kojima nekoliko knjiga pjesama i pripovijetki, desetak romana.

Priredio je "Antologiju srpske pripovijetke Republike Srpske", a njegova djela zastupljena su u antologijama "Mlada srpska proza", "Najljepše srpske priče" i druge.

Neka Stojičićeva djela su prevođena na francuski i njemački jezik.