latinica  ћирилица
07/12/2023 |  13:14 ⇒ 13:14 | Autor: SRNA

Mazalica: Zakonom o imunitetu zaštititi sve u zakonodavnom procesu Srpske

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica izjavio je da je donošenje zakona o imunitetu neophodno, jer bi se njime, u situaciji kada se sudi predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću zbog obavljanja ustavnih ovlaštenja, zaštitio integritet zakonodavnog procesa i ustavnopravni poredak Srpske.
Srđan Mazalica - Foto: RTRS
Srđan MazalicaFoto: RTRS

Mazalica je istakao da je taj sudski proces udar na Republiku Srpsku, jer da postoji samo želja da Dodik i Lukić završe u zatvoru, onda bi im izmislili neko drugo krivično djelo, a ne ono koje se odnosi na vršenje njihovih ustavnih ovlaštenja.

- Ako su vršeći ustavna ovlaštenja navodno počinili krivično djelo, to je direktan napad na Republiku Srpsku. Ako budu optuženi i osuđeni za takvo krivično djelo, onda je Republika Srpska ugrožena u smislu ustavnopravnog poretka. Zato nas zaštita ustavnopravnog poretka obavezuje da u ovom slučaju zaštitimo i Dodika i Lukića od Suda BiH i Kristijana Šmita - istakao je Mazalica.

Mazalica ne vjeruje u integritet i autoritet Suda BiH, te smatra da u postupku koji se vodi protiv Dodika i Lukića treba pokazati da je pravo na strani Republike Srpske.

- U Narodnoj skupštini trebamo donijeti zakon o imunitetu kojim ćemo retroaktivno dati imunitet svima koji su u zakonodavnom procesu, uključujući predsjednika Srpske i vršioca dužnosti direktora `Službenog glasnika`. Štiteći njih, jer su napadnute njihove funkcije, a ne oni kao pojedinci, štitimo ustavnopravni poredak Republike Srpske zato što je ugrožen integritet zakonodavnog procesa u Srpskoj - naglasio je Mazalica za Srnu.

On je konstatovao da Sud BiH i Šmit sa nametnutim zakonom proizvode pravni haos u BiH, koja se vraća u srednji vijek u smislu političkih, pravnih i demokratskih standarda.

- Čak i izvještaj Evropske komisije ne pominje taj zakon, kao da ga se stidi. Pojedini stručnjaci i eksperti su govorili da BiH zbog tog zakona treba izbaciti iz Savjeta Evrope - zaključio je Mazalica.