latinica  ћирилица
07/12/2023 |  14:21 ⇒ 15:56 | Autor: RTRS

Vlada Srpske usvojila informaciju: Prihvaćena saradnja sa Finerom

Vlada Republike Srpske prihvatila je danas Informaciju o inicijativi avio-kompanije Finer za uspostavljanje komunikacije i saradnje.
Vlada Republike Srpske - Foto: Ustupljena fotografija
Vlada Republike SrpskeFoto: Ustupljena fotografija

Vlada je zadužila Ministarstvo saobraćaja i veza da uputi pismo generalnom direktoru ove kompanije za uspostavljanje komunikacije i saradnje, da aktivno učestvuje u razgovorima sa ovom finskom firmom, kao i da redovno informiše Vladu Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Vlada Republike Srpske usvojila je i Strategiju socijalne zaštite Republike Srpske za period 2023-2029. godine, koja predstavlja ključni strateško-planski dokument kojim se usmjerava razvoj sistema socijalne zaštite u njegova tri najvažnija aspekta - socijalnoj, dječijoj i porodično-pravnoj zaštiti.

Opredjeljenje Vlade Republike Srpske bilo je da se pristupi izradi strateškog dokumenta koji će predstavljati osnovu za proaktivno i odgovorno upravljanje cjelokupnim sistemom socijalne zaštite u narednom sedmogodišnjem periodu, navedeno je u saopštenju Biroa Vlade.

Ovo je prva Strategija socijalne zaštite Republike Srpske, a predstavlja napor institucija i ustanova sistema socijalne zaštite da, realizacijom aktivnosti proizašlih iz strateških ciljeva, koordinisano i sistemski rade na razvoju i unapređenju kvaliteta usluga u oblasti socijalne, dječije i porodično-pravne zaštite, te time doprinesu i razvoju Republike Srpske.

Јedan od osnovnih zadataka Strategije, odnosno resornog ministarstva i ustanova socijalne zaštite, kao glavnih nosilaca aktivnosti, jeste podizanje kvaliteta pružanja usluga, navodi se u saopštenju.

Vlada je donijela Odluku o davanju saglasnosti Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite na Plan stambenog zbrinjavanja lica sa utvrđenim statusom člana porodice poginulog borca ili statusom ratnog vojnog invalida od prve do četvrte kategorije invalidnosti za 2023. godinu.

Planom je predviđeno da se u skladu sa raspoloživim budžetskim sredstvima u iznosu od 500.000 KM, izvrši stambeno zbrinjavanje lica sa konačnih lista, dodjelom nepovratnih novčanih sredstava u sedamnaest opština/gradova i to za 84 korisnika.

Stambeno zbrinjavanje Ministarstvo će vršiti kontinuirano, u skladu sa konačnim listama i raspoloživim sredstvima u budžetu Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske prihvatila je Informaciju o inicijativi za izdavanje garancije Republike Srpske za kreditno zaduženje Јavnog komunalnog preduzeća Komgrad d.o.o. Prnjavor u iznosu od 33.500.000 KM.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila i Informaciju o realizaciji projekta "Ljetna škola sporta Republike Srpske 2023".

Opširnije o sjednici Vlade možete pročitati ovdje.