latinica  ћирилица
07/12/2023 |  14:53 | Autor: SRNA

Špirić: Na sceni pravna anarhija koja ne pomaže nikome

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić smatra da je cilj sudskog procesa protiv predsjednika Republike Srpske i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića da se uklone svi oni koji se zalažu za poziciju Republike Srpske u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom.
Nikola Špirić - Foto: SRNA
Nikola ŠpirićFoto: SRNA

Špirić je u izjavi za Srnu istakao da je riječ o političkom procesu, te naglasio da je najsnažniji za poziciju Srpske upravo njen predsjednik Milorad Dodik, te da oni koji su kreirali ovaj proces misle da će put BiH prema Evropskoj uniji /EU/ biti otvoren bez Republike Srpske, ukoliko njega uklone.

- Mislim da je to uzaludno i da su se upecali oni koji su kreirali taj sudski proces. Mislim da ova pravna anarhija, koja je nažalost na sceni neće pomoći nikome - zaključio je Špirić.

Ročište u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića odgođeno je juče pred Sudom BiH nakon što je odbijen zahtjev advokatskog tima odbrane da ovaj predmet bude prebačen u nadležni sud u Banjaluci.

Odbrana je na ovu odluku najavila žalbu, a postupak će biti nastavljen zavisno od odluke Apelacionog vijeća.

Dodik i Lukić su 16. oktobra na ročištu u Sudu BiH rekli da ne razumiju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.