latinica  ћирилица
07/12/2023 |  16:03 ⇒ 18:15 | Autor: RTRS

Na sajmu vina, rakije i hrane u Banjaluci predstavljeno više do 30 proizvođača (VIDEO)

Proizvodnja rakije i vina svake godine je sve veća, a uz prehrambene proizvode su i sve važniji izvozni brendovi Republike Srpske. Svoje proizvode danas je na festivalu u Banjaluci predstavilo više od trideset proizvođača.
Sajam (Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC/ilustracija) -
Sajam (Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC/ilustracija)

Na festivalu se tražila koja više čašica rakije - tradicionalnog pića svakog domaćinstva.

Porodica Babić iz Banjaluke godinama je proizvodi, a sada plasira i na svjetsko tržište.

- Učestovali smo i prošle godine na ovom festivalu. Pored toga učestvujemo i na drugim sličnim događajima u zemlji. Izvozimo rakiju na prostore Balkana, Rusije i Austrije - navela je Nataša Babić, proizvođač iz Banjaluke.

Na površini od šest hektara porodica Popović iz Laktaša 27 godina proizvodi najkvalitetnije sorte vina.

Festival je prilika da predstave svoje proizvode i unaprijede saradnju sa drugim proizvođačima.

- U ovom sektoru su potrbne dvije stvari - subvencija jer se radi o jako skupoj investiciji i regulacioni, kako bi se odredili mikroreoni za vinogradare - jazao je Zoran Popović, vinar iz Laktaša.

U Republici Srpskoj ima više od 40 registrovanih proizvođača vina i 90 destilaterija i to je dokaz je da je ova industrija u usponu.

- Dobili smo i novi zakon o vinu u BiH, tako da će i to značiti mnogo za regulisanje našeg tržišta. Naši proizvođači izvoze u zemlje koje su najveći konzumenti vina i rakije - rekao je Radovan Vukoje, predsjednik Grupacije proizvođanja vina u Privrednoj komori Republike Srpske.

Uz rakiju i vino dobro ide i sir. Sve je traženiji od kozijeg mlijeka.

- Važno je da vas što više ljudi upozna i proba vaše proizvode - navodi Dario Lemić, jedan od proizvođača mliječnih proizvoda.

Resorno ministarstvo koncipiralo je budžet za sljedeću godinu, a akcenat je na tekućoj proizvodnji i povećanju izvoza.

- Kvalitet naših proizvoda u posljednjih nekoliko godina bilježi uspjehe, gotovo da nema nijendog međunarodnog sajma da neko od naših proizvođača nije dobio nagrade - istakao je Goran Račić, predsjednik područne Privredne komore Republike Srpske.

Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske kaže da postoji nekoliko mjera kojima se prati proizvodnja, odnosno finalni proizvodi rakije, vina i hrane.

- Sve od podizanja višegodišnjih zasada do otkupa voća i povrća - pojasnio je Minić

U okviru festivala potpisan je sporazum o saradnji između proizvođača vina u Srpskoj i partnera "Šumadija" iz Srbije.