latinica  ћирилица
07/12/2023 |  16:05 | Autor: sputniknews.com

Putin: Rusija više nije "benzinska pumpa" nego najveća ekonomija u Evropi

Bruto domaći proizvod (BDP) Rusije trebalo bi da dostigne rast od najmanje 3,5 odsto do kraja ove godine - po tempu rasta ekonomije Rusija prestiže sve države EU, izjavio je predsjednik te zemlje Vladimir Putin.
Vladimir Putin (foto: EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL) -
Vladimir Putin (foto: EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL)

- Za 10 meseci ove godine BDP Rusije porastao je za 3,2 odsto. Danas je veći nego što je bio prije sankcionog napada Zapada. Očekuje se da će do kraja ove godine BDP porasti najmanje 3,5 odsto. Ruska ekonomija je trenutno najveća ekonomija u Evropi i po tempu rasta prestiže sve vodeće zemlje Evropske unije - rekao je ruski lider na investicionom forumu "Rusija zove!".

Kako je dodao, u strukturi ekonomskog rasta Rusije sve veći udio zauzimaju grane kao što su proizvodnja i obrada, logistika, transport, građevinarstvo, informisanje, komunikacije, stambeno-komunalne usluge. U drugom kvartalu ove godine pomenuti sektori činili su 54 odsto privrednog rasta, dok su 44 odsto činile prateće djelatnosti: trgovina i ugostiteljstvo.

- Samo dva odsto otpada na eksploataciju mineralnih sirovina. Neka sad neko kaže da je Rusija 'benzinska pumpa', kako su nedavno pokušavali da govore - poručio je Putin.

Takođe je istakao da su plate u Rusiji porasle za sedam odsto, a realni prihodi za 4,4 odsto.

Pritom, uprkos žestokim zapadnim sankcijama, raste broj stranih kompanija koje posluju u Rusiji.

- Prema podacima od 1. marta 2022. godine, u Rusiji je bilo registrovano 24.100 stranih organizacija, a 1. novembra ove godine bilo ih je skoro hiljadu i po više, odnosno 25.600. To ukazuje na spremnost i želju stranih kompanija da rade u Rusiji - ocijenio je ruski predsjednik.

Istovremeno je naglasio da rast domaćeg tržišta i širenje kontakata Rusije sa stranim zemljama - državama Azije, Bliskog istoka, južne Evroazije, Latinske Amerike, Afrike - otvaraju dodatne mogućnosti za rusku privredu i skoro svaku vrstu poslovanja.