latinica  ћирилица
07/12/2023 |  16:21 ⇒ 16:21 | Autor: SRNA

Kenig: Na BiH je da donese odluku o sastavu pregovaračkog tima

BiH je trenutno jedina zemlja Balkana bez potpisanog statusnog sporazuma sa Fronteksom i na BiH je da donese odluku o relevantnom sastavu pregovaračkog tima, rekao je portparol Delegacije EU u BiH Ferdinand Kenig.
EU - Foto: RTRS
EUFoto: RTRS

- Izražavamo žaljenje zbog neusvajanja nacrta odluke o imenovanju pregovaračkog tima BiH za Statusni sporazum sa Fronteksom na posljednjoj sjednici Savjeta ministara, te ohrabrujemo nadležne da što prije pristupe usvajanju odluke bez bilo kakvih daljih odgađanja - naglasio je Kenig.

On je naveo da bi statusni sporazum omogućio Fronteksu da rasporedi timove za upravljanje granicama, duž granica BiH sa EU i drugim susjedima, te napomenuo da je saradnja u upravljanju granicama u interesu i EU i BiH u kontekstu kontinuiranog migratornog pritiska na Balkanu.

- Evropska komisija je u januaru pozvala BiH da započne pregovore o statusnom sporazumu sa Fronteksom - podsjetio je Kenig.

Istakao je da je Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara primilo model statusnog sporazuma, a prikupljena su i mišljenja nadležnih entitetskih i organa na nivou BiH.

- Inicijativa bi trebala uključivati imenovanje glavnog pregovarača i pregovaračkog tima koji će pregovarati o konačnim okvirima Statusnog sporazuma - rekao je Kenig.

Dodao je da je Komisija preporučila otvaranje pristupnih pregovora sa BiH pod uslovom da se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijumima za članstvo.

- Domaće vlasti bi trebale iskoristiti ovu ponudu i iskoristiti priliku da postignu napredak na evropskom putu - poručio je Kenig za Srnu.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić izjavio je ranije Srni da bošnjački ministri nisu glasali o sporazumu za pregovore sa Fronteksom, tako da od pregovora sa ovom agencijom do daljeg nema ništa.

On je objasnio da su srpski i hrvatski ministri već ranije glasali za sporazum, dok bošnjački, koji su tražili odgađanje glasanja radi dodatnih konsultacija, nisu iskoristili mogućnost da se izjasne o sporazumu, te je sjednica Savjeta ministara zaključena bez njihovog izjašnjenja.

Nešić je naveo da bošnjački ministri traže da se izmijeni član sporazuma tako da entiteti, umjesto saglasnosti, daju mišljenje.