latinica  ћирилица
07/12/2023 |  18:21 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Milijana Krsmanović - primjer svim ženama koje trpe nasilje; Kako pronaći snagu? (VIDEO)

Milijana Krsmanović iz Bijeljine je primjer svim ženama koje trpe nasilje kako pronaći snagu i izaći iz pakla narušenih bračnih odnosa. Njoj se to dogodilo u izuzetno teškim okolnostima, kada je potpuno izgubila vid nakon rođenja trećeg djeteta. Iako je bila u teškoj situaciji smogla je snage da prekine svakodnevnu psihičku, a potom i fizičku torturu i omalovažavanje zbog hendikepa. Imala je podršku roditelja, nekolicine prijatelja i Fondacije "Lara" iz Bijeljine. Danas je srećna i uspješna.
Milijana Krsmanović - Foto: RTRS
Milijana KrsmanovićFoto: RTRS

Svakodnevno omalovažavanje, verbalno, a potom i fizičko maltretiranje bili su Milijanina svakodnevica. Sve se produbilo nakon trećeg porođaja kada je potpuno izgubila vid.

- Odjednom su uobičajene stvari počele da smetaju mom suprugu i njegovoj porodici, roditeljima i bratu. Sve što sam uradila u tom momentu je njima bilo pogrešno. Onda su bile kritike na račun mog vida, govorili su mom mužu da me otjera od kuće i da sebi nađe mladu, zdravu u sposobnu ženu - priča Milijana.

Svi ti problemi zatekli su je dok je pohađala Specijalizovanu školu za slijepe i slabovide za fizioterapeuta koju je upisala kako bi mogla pomoći svojoj porodici. Iako je zbog finansijskih problema htjela odustati od školovanja, podršku je dobila u Fondaciji "Lara" od kojih je zatražila pomoć.

- Milijana je od nas dobila tri granta koja je maksimalno iskoristila. Pored toga sve vrijeme smo joj pružale pravnu, psihološku pomoć i podršku prilikom njenog pojavljivanja na sudu, što je njoj mnogo značilo - ističe Mirzeta Tomljanović, tehnička koordinatorka Fondacije "Lara".

Nakon završene škole i volonterskog rada u Banji Dvorovi Milijana već šest godina ima stalan posao. Јoš uvijek bije bitke za alimentaciju i zajednički stečenu imovinu, ali, kako kaže, danas je srećna žena.

- Јako sam srećna i ponosna. Već šest godina sam zaposlena. Stalni radni odnos je u mome životu donio ogromne promjene, uspjela sam čak da dobijem i hipotekarni kredit, da kupim stan u gradu. Tu sam sad svoj na svome sa svojom djecom - kaže Milijana.

Nasilje nad ženama ne bira ni obrazovanje ni status i svako može biti žrtva.

Nasilje se dešava i u visokim intelektualnim krugovima.

Najbitnije je pobijediti strah i okrenuti broj 1264, SOS liniju, koji je spas za mnoge žene koje se nalaze u vrtlogu nasilja.