latinica  ћирилица
07/12/2023 |  18:24 ⇒ 22:38 | Autor: RTRS

Јoš jedan napad na srpske povratnike; Da li će sada reagovati federalna vlast i strane ambasade? (VIDEO)

Sedamdesetsedmogodišnja Ljeposava Petković, srpska povratnica u Stošnici kod Vozuće u Federaciji pretučena je sinoć u porodičnoj kući. Dva lica sjekirom su provalila u kuću i prijeteći da će je ubiti tražili novac. Ovo je treći napad na Ljeposavu. I nije jedina. Provaljeno je i u kuću drugih Srba, njenih komšija.
Ljeposava Petković - Foto: RTRS
Ljeposava PetkovićFoto: RTRS

Iz policije Zeničko-dobojskog kantona tvrde da napad nije nacionalno motivisan, a iz Srpske osude. Novi napadi još jedan je pritisak na srpske povratnike da odu sa svojih vjekovnih ognjišta.

Taman kada je zaspala- san joj je prekinula lupnjava. Srpska povratnica Ljeposava Petković, u strahu od ranijih napada, izašla je iz sobe i zatekla dvojicu napadača.

Ovo je treći napad na Ljeposavu koja je zbog podliva na glavi i posljedice udarca pregledana u Kantonalnoj bolnici u Zenici . Pretprpljeni strah je više, kaže boli od zadobijenih modrica. Da su srpski povratnici ciljana meta govori jučerašnji napad i na njene komšije. Dujko i Vasilija Blagojević, vrativši se iz Prnjavora zatekli su razvaljena vrata. Sve je, kažu bilo ispreturano ali nisu ništa odnijeli. Ovo nije prvi napad ni na Blagojeviće.

- Јeste mi obijalo još jednom kuću. I mene su napali. Ali sam se odbranio. Policija je napravila zapisnik. Nikad me nisu pozvali - rekao je srpski povratnik u Stošnicu kod Vozuće FBiH Duje Blagojević.

Srpski povratnici odavno u FBiH nisu sigurni. Postali su statistička greška. U Vozućoj nema srpske kuće koja nije obijena i ovo je prelilo čašu, kažu predstavnici povratnika u Vozuću.

- Ovo je pokušaj - biće ubistvo. Ne osjećam se sigurno. Ima devet žena koje žive same. Žene se uspaničile. I ja sam - istakao je predsjednik Udruženja "Povratak u Vozuću" Bogoljub Stanković.

- Sad je obijena i još premlaćena. Dokle više. Šta treba da se dogodi da se prekine sa tim da budu bezbjedni u FBiH - naveo predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Zoran Blagojević.

Policija je na tragu napadačima i oni bi trebali uskoro biti uhapšeni, tvrdi federalni ministar policije Ramo Isak. U policiji zeničko dobojskog kantona kažu da napad nije nacionalno motivisan.

- Ovaj napad nije nacionalno motivisan. Radi se o klasičnom krivičnom djelu razbojništva gdje su počinioci namjeravali ostvariti imovinsku korist - rekao je portparol Uprave policije ZDK Samir Valentin.

Da se napad desio na povratnike u Republici Srpskoj svi bi se digli, poručuje ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić. Napad je osudio i pozvao nadležne da što prije kazne napadače.

- Očekujem od nadležnih da osude napadače, da ga sankcionišu. Osuđujem napad. Pozivam institucije da odrade svoj sio posla. Tražim povećanje bezbjesnoti oko srpskih povratnika. I pozivam bošnjačke političare da spuste tenzije - istakao je Nešić.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović pozvala je nadležne institucije da počinioce u najskorijem roku privedu pravdi i Petkovićevoj konačno obezbijede miran i siguran život.

- Ovaj napad samo je jedan u nizu dokaza koji svjedoče o teškom položaju srpskih povratnika na prostoru Federacije BiH. Bezbjednost starice je u kontinuitetu ugrožena, zbog čega je neophodno hitno reagovanje svih nadležnih institucija - navela je Cvijanovićeva.

I dalje nema odgovara na pitanje gdje se nalazi osamdesetdevetogodišnja Јovanka Đurić iz ozrenskog sela Tumare u federalnoj opštini Lukavac čiji je nestanak prijavljen 30. Јula. Ne zna se ni ko je u avgustu napao pedesetogodišnju Radmilu Simić iz ovog mjesta, koja je pronađena svezana i naga kraj svoje porodične kuće. Četiri srpske povratničke porodice napustile su Tumare iz straha za ličnu bezbjednost.