latinica  ћирилица
07/12/2023 |  18:39 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Gradi se nova toplana u Palama: Projekat vrijedan skoro deset miliona evra (VIDEO)

Izmješatanje postojeće i izgradnja nove toplane za opštinu Pale jedno je od najvažnijih pitanja. Procjena je da će projekat koštati oko deset miliona evra, a doprinijeće širenju distributivne mreže i daljem unapređenju Pala čije je opredjeljenje – ekologija, turizam, ugostiteljstvo.
Lokacija za novu Toplanu u Palama - Foto: RTRS
Lokacija za novu Toplanu u PalamaFoto: RTRS

U postojećem, dotrajalom postrojenju paljanske toplane, kojim se trenutno zagrijava oko 60.000 kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora, bez mogućnosti priključenja novih korisnika, iz godine u godinu situacija je sve teža.

- Kada pođemo od same deponije, odnosno podloge na koju lagerujemo energent, preko kotla sa jako niskim stepenom korisnog dejstva i distributivne mreže koja je u jako lošem stanju, gdje imamo ozbiljne gubitke, pa do teške finansijske situacije - rekao je Boris Gojković, v.d. direktora Gradske toplane Pale.

Nova toplana, koja bi imala dva kotla od po deset megavata, jedan na biomasu, a drugi na plin, gradiće se na novoj lokaciji do koje je opština, izvojivši dva miliona maraka vlastitih sredstava, već izgradila toplovod.

- Studija izvodljivosti je pokazala da ovaj projekat u paketu treba da košta negdje oko deset miliona evra, ali komplet, zaokružen sa svim, postrojenjem za mljevenje, kamionima, drobilicama i građevinskim objektom. U pomenutim sredstvima tri miliona evra se obezbjeđuje kroz grant od švajcarske vlade - pojasnio je Boško Јugović, načelnik opštine Pale.

Za sedam miliona evra kreditnih sredstava u toku su procedure i pregovori sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, a srpski ministri u Savjetu ministara su jasnim stavom spriječili pokušaj federalne blokade ovog projekta.

- Nema opravdanja zaustavljati bilo kakav infrastrukturni projekat, ali očigledno smo zarobljeni nekim političkim motivima jednog dijela strukture koja dolazi iz Federacije. Formiran je pregovarački tim koji će dalje nastaviti da pregovara kad je u pitanju izgradnja nove toplane, ono što posebno govori o tome da Pale imaju viziju - istakao je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara

Energija iz biomase je najjeftinija, a Pale će ovaj energent zadržati.

- Na ovakav način se postiže energetska suverenost. Opštinu Pale neće interesovati kakva su kretanja cijene energenata, jer imaju vlastiti energent - naveo je Srđan Amidžić, ministar finansija u Savjetu ministara.

Osim nemjerljivog značaja sa ekološkog aspekta, izmještanje i izgradnja nove toplane u Palama svakako će doprinijeti mnogo kvalitetnijoj isporuci toplotne energije.