latinica  ћирилица
07/12/2023 |  18:43 ⇒ 18:47 | Autor: RTRS

Usvojiti nekoliko reformskih zakona i otvoriti pregovore o članstvu u EU

Šef Delegacije EU u BiH Јohan Satler poručio je danas u Sarajevu članovima kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH da bi BiH u narednih nekoliko mjeseci trebala da iskoristi priliku, usvoji nekoliko reformskih zakona i pripremi se za odluku o otvaranju pregovora o punopravnom članstvu u EU.
Zajednički kolegijum PS BiH i Delegacije EU - Foto: Ustupljena fotografija
Zajednički kolegijum PS BiH i Delegacije EUFoto: Ustupljena fotografija

Satler je tokom sastanka sa članovima kolegijuma predstavio ovogodišnji Izvještaj Evropske komisije o BiH u kojem je data preporuka za otvaranje pristupnih pregovora sa BiH nakon postizanja potrebnog stepena usklađenosti sa kriterijumima za članstvo, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Ocjenjujući Izvještaj Evropske komisije kao dobar, sveobuhvatan i uravnotežen prikaz situacije u BiH, Satler je posebno istakao napredak koji je postignut u institucijama BiH usvajanjem paketa reformskih zakona, te usklađivanjem spoljne i bezbjednosne politike sa politikom EU.

Govoreći o postignutom napretku, koji je prepoznat u Izvještaju, Satler je zahvalio rukovodstvu oba doma parlamenta za direktan doprinos u uspostavljanju i aktiviranju Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Parlamentarne skupštine BiH i Evropskog parlamenta, čime je ispunjen jedan od 14 prioriteta Evropske komisije.

Satler govorio je i o sredstvima iz Plana rasta EU za zemlje Balkana, ističući da je BiH već dostavila Plan reformi čije bi ispunjavanje omogućilo povlačenje sredstava iz ovog plana, izražavajući želju da BiH povuče milijardu evra, što bi značajno doprinijelo snažnijem ekonomskom rastu zemlje.

Sastanku su prisustvovali predsjedavajući Doma naroda Kemal Ademović, zamjenik Nikola Špirić, dok je drugog zamjenika, Dragana Čovića, predstavljala predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda Marina Pendeš, a prisutni su bili i predsjedavajući Predstavničkog doma Marinko Čavara sa zamjenicima Nebojšom Radmanovićem i Denisom Zvizdićem.

Članovi kolegijuma oba doma zahvalili su Satleru za angažman Delegacije EU u BiH i doprinos daljem kretanju BiH na evropskom putu.

Oni su u izlaganjima istakli da bi odluka o otvaranju pregovora predstavljala snažan podstrek za sve institucije i građane BiH, te naglasili potrebu da se, u češćim razgovorima sa zvaničnicima EU, zajedno radi na postizanju konsenzusa unutar zemalja članica EU oko nastavka procesa proširenja na zemlje Balkana.

Iznoseći impresije sa Drugog političkog foruma na visokom nivou između EU i BiH, koji je u utorak, 5. decembra, održan u Briselu, najviši zvaničnici parlamenta BiH rekli su da postoji raspoloženje da do marta bude napravljen kredibilan iskorak s ciljem otvaranja pristupnih pregovora o članstvu BiH u EU.

- Oni su istakli da kako bi zaustavljanje evropskog puta BiH imalo negativne efekte na raspoloženje građana BiH, te otvorilo prostor za uticaje drugih u zemljama Balkana - navedeno je u saopštenju.

Članovi rukovodstva oba doma parlamenta BiH su, izražavajući uvjerenje da BiH i Balkan, kako je rečeno, predstavljaju unutrašnje dvorište EU i da neće ostati u evropskoj čekaonici, apelovali na pozitivan i uravnotežen pristup svih članica EU u vezi sa nastavkom procesa proširenja i daljim kretanjem BiH na putu ka EU.