latinica  ћирилица
07/12/2023 |  20:29 ⇒ 20:49 | Autor: SRNA

Marinković: Srbi istinom da se bore protiv laži o zločinima na Kosmetu

Nekadašnji istražni sudija i autor istorijskog romana "Sudija u ratu i miru" Danica Marinković poručila je da Srbi moraju insistirati na istini, jer se jedino tako mogu boriti i dokazati zločine koje su počinili Albanci teroristi nad Srbima na području Kosova i Metohije, a koji se događaju i danas.
Promocija romana "Sudija u ratu i miru" - Foto: SRNA
Promocija romana "Sudija u ratu i miru"Foto: SRNA

Marinkovićeva je rekla da njena knjiga može biti i zvanični dokument jer su u njoj opisani događaji u kojima su učestvovali albanski separatisti i teroristi, a u kojima su stradali i Srbi i Albanci, civili i policija.

Ona je navela da je riječ o hronologiji događaja sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka kada su albanski teroristi krenuli iz zasjede, sa oružjem, da napadaju policijska vozila, otimaju civile, da ih zlostavljaju i ubijaju, a sve s ciljem da stvore etnički čisto Kosovo.

- Јedino istinom, koja se zasniva na dokazima i činjenicama, možemo da se borimo i dokažemo zločine koje su počinili Albanci teroristi nad Srbima na području Kosova i Metohije, a koji i danas traju - rekla je Marinkovićeva novinarima prije početka promocije knjige u Banjaluci.

Ona je navela da se kao sudija uvijek trudila da utvrdi istinu i činjenice, na osnovu dokaza.

Marinkovićeva je podsjetila na istinu koju je utvrdila u slučaju "Račak", odnosno na činjenicu da se tamo nije desio masakr nad civilima, kako je to lažno predstavio tadašnji šef OEBS-a na Kosmetu Vilijam Voker, nego da je to bila antiteroristička akcija koju je izvela srpska policija i da su poginuli teroristi.

- Sa tom istinom sam se kao svedok pojavila u Hagu i svjedočila u postupku protiv Slobodana Miloševića i srpskih generala kojima se na teret stavljao slučaj "Račak". Poslije mog svjedočenja i iznošenja istine, potkrepljene dokazima i utvrđenim činjenicama na licu mjesta, nijedan od njih nije osuđen - rekla je Marinkovićeva.

Predsjednik Udruženja građana kosovskomitrovačkog okruga sa sjedištem u Beogradu Radomir Rojević rekao je da ova knjiga najbolje oslikava kako su zapadni mediji plasirali laži krajem prošlog vijeka da su Albanci bili ugroženi na Kosovu i Metohiji.

- Već duži niz godina pokušavamo da demontiramo sve te laži koje su, osim zapadnih medija, plasirali i zapadni mentori albanskih terorista. Te laži su plasirali upravo ljudi za koje je u svetu bilo dokazano da su proizvodili ratove, kao što je Vilijam Voker, ratni profiter - naveo je Rojević.

Predsjednik banjalučkog Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Milorad Arlov istakao je da je cilj promocije knjige da se široj javnosti pokaže istina koju je u njoj prikazala Maksimovićeva kao jedini svjedok koji ima službeno zapisane izvještaje šta se dogodilo u Račku.

- Elementi iz ove knjige treba da budu u školskim udžbencima u Republici Srpskoj i Srbiji, da se vidi kako je jedna agresija presedan u svijetu, odnosno da su NATO snage bombardovale suverenu državu samo na osnovu izvještaja tadašnjeg šefa misije OEBS-a Vilijama Vokera, koji je bio izmišljen - rekao je Arlov.

Promociji u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske prisustvovali su i savjetnik predsjednika Srpske Marko Romić, ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović, te predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić.