latinica  ћирилица
07/12/2023 |  21:22 | Autor: Agencije

Esper: Ako bude izabran za predsjednika Tramp će izaći iz NATO-a

Bivši američki predsjednik Donald Tramp povući će američku podršku Ukrajini ako bude izabran naredne godine, što će izazvati lančanu reakciju koja će voditi raspadu NATO-a, rekao je njegov bivši ministar odbrane Mark Esper.
Mark Esper (Foto: EPA/JEON HEON-KYUN/POOL / POOL) -
Mark Esper (Foto: EPA/JEON HEON-KYUN/POOL / POOL)

U intervjuu za mrežu Em-Es-En-Bi-Si on je rekao da će u slučaju pobjede Trampa jedna od prvih stvari dogoditi prestanak davanja pomoći Kijevu.

- Naravno, ako se to dogodi cijela podrška Ukrajini u sukobu sa Rusijom će se raspasti - rekao je on.

On je dodao da bi naredni potez Trampa bio povlačenje SAD iz NATO, kao i određenog broja vojnika iz članica Alijanse.

- Na kraju to bi dovelo do raspada Alijanse - rekao je on.

Tramp je u više navrata rekao da će okončati sukob u Ukrajini u roku od 24 časa ukoliko bude izabran.

Bivši predsjednik je nagovijestio da će iskoristiti vojnu pomoć kao polugu da to postigne tako što će prekinuti dotok oružja kako bi primorao Kijev za pregovarački sto.

Tokom svog predsjedničkog mandata, Tramp je kritikovao evropske članice NATO-a, optužujući ih da nisu ispunile cilj bloka da potroše dva odsto bruto društvenog proizvoda na odbranu.

Prema riječima bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost DŽona Boltona, Tramp je bio spreman da objavi povlačenje SAD iz Alijanse 2018. godine, podsjeća "Raša tudej".

Prema izvještajima medija, Tramp je namjeravao da povuče vojsku iz Avganistana, Iraka i Sirije ističući da ne želi da američki vojnici budu "svjetski policajci".