latinica  ћирилица
08/12/2023 |  08:55 ⇒ 08:56 | Autor: Agencije

Izraelske snage u centru Kan Јunisa; UN: Nema izlaza za stanovnike Gaze

Šezdeset treći dan sukoba Izraela i Hamasa. Izraelska vojska nastavlja operacije u Kan Јunisu. Hamas tvrdi da su proteklih dana uništili 135 vojnih vozila Izraela širom Pojasa Gaze. Humanitarni program UN u Gazi "više ne funkcioniše. Nema izlaza za stanovnike Gaze", izjavio je šef UN za humanitarna pitanja Martin Grifits.
Gaza  (Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER) -
Gaza (Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER)

SB UN danas glasa o nacrtu rezolucije kojom se zahteva prekid vatre. Bijela kuća je saopštila da Izrael i Hamas nisu ni blizu novog dogovora o humanitarnoj pauzi u sukobu između te dvije strane.

Novi izraelski vazdušni napadi na izbeglički kamp DŽabalija i Nuseirat

Izraelske snage napale su brojna područja širom Pojasa Gaze, uključujući i izbjeglički kamp DŽabalija, u sjevernom dijelu Gaze.

Tokom noći u izraelskom vazdušnom napadu na kuću u izbjegličkom kampu Nuseirat, u centralnom dijelu Gaze, ubijeno je pet osoba.

Palestinski zvaničnici: Pet Palestinaca ubijeno u izraelskim napadima na Zapadnoj obali

Pet Palestinaca ubijeno je u sukobima sa izraelskim snagama na sjeveru Zapadne obale, saopštile su palestinske vlasti.

Palestinska novinska agencija Vafa izvještava da su izraelske snage izvršile raciju na izbjeglički kamp El Faraa sjeverno od Nablusa, započevši sukobe. Ima povrijeđenih.

Ranije danas, palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da su izraelske snage ubile pet Palestinaca tokom racije u blizini Tubasa, grada na okupiranoj Zapadnoj obali.

Kancelarija portparola izraelske vojske saopštila je da provjerava izveštaj.