latinica  ћирилица
08/12/2023 |  09:07 | Autor: SRNA

Gagović: Uspješna godina za Trnovo uprkos problemima

Opština Trnovo jedna je od rijetkih koja je u kontinuitetu likvidna i nema kreditnih zaduženja, a godina na izmaku je, uprkos svim problemima, bila uspješna, izjavio je načelnik Dragomir Gagović.
Dragomir Gagović - Foto: SRNA
Dragomir GagovićFoto: SRNA

- Za razliku od većine drugih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, mi još saniramo posljedice rata, a u ovoj godini nastavljeno je otklanjanje posljedica poplave od prije dvije godine - izjavio je Gagović.

Gagović je naveo da su u 2023. godini značajna sredstva uložena u rekonstrukciju fasade veterinarske stanice, krova Doma zdravlja i "Pošte", a trenutno se izvode radovi na objektu opštine.

- Izgrađena su i četiri mosta, koje je odnijela poplava prije dvije godine - rekao je Gagović za Srnu i izrazio nadu da će svi radovi koji su sprovedeni na regulaciji pritoka Željeznice u narednom periodu spriječiti ponavljanje katastrofalnih poplava iz pretprošle godine.

On je istakao da je najveća investicija u ovoj godini bila izgradnja rezervoara i vodovodne mreže na Јahorini, vrijednosti oko milion KM.

- Zajedno sa ovim, ukupna kapitalna ulaganja u 2023. godini iznosila su oko dva miliona KM, što je oko 40 odsto opštinskog budžeta - precizirao je načelnik Trnova i napomenuo da opština uredno izvršava sve obaveze koje se finansiraju iz budžeta.

Prema njegovim riječima, nadležno ministarstvo u Vladi Republike Srpske dalo je saglasnost za nacrt budžeta opštine Trnovo za 2024. godinu, u kojem su oko dva miliona namijenjena za kapitalne projekte.

- Ovogodišnji budžet iznosio je oko 4,5 miliona, a za narednu je planiran u iznosu od 4,8 miliona KM. Najveći planirani projekat za 2024. godinu je nabavka prečistača i prateće opreme na izvorištu gradskog vodovoda na rijeci Ljuštri, za šta je predviđen oko milion KM - najavio je Gagović.

On je rekao da su za iduću godinu, uz obnovu krovova na nekoliko zgrada i asfaltiranje puteva, planirani i radovi na putu na dijelu Јahorine koji se nalazi na području opštine Trnovo u vrijednosti oko 500.000 KM, što treba da doprinese boljem izgledu tog dijela planine.

Gagović je podsjetio da se na području opštine Trnovo, osim Јahorine, nalazi i planina Treskavica, na kojoj rade dva planinarska doma, a ove godine je na Treskavici je u upotrebu puštena i možda najduža ferata u Republici Srpskoj.

- U podnožju Treskavice je poznata turistička destinacija Rajski do, za koju imamo urađen regulacioni plan, ali trenutno ne možemo da dođemo do podataka ko je privatizovao kompleks iznad nekadašnjeg istoimenog hotela kako bismo mogli da pređemo na naredne aktivnosti - naveo je Gagović.

On je podsjetio da na području Trnova postoje i druga izletišta, poput Kazana i Godinjske bare.

Ocijenivši da se Trnovo, kada je riječ o privredi, ne može pohvaliti, Gagović je kao uspješan primjer izdvojio Šumsko gazdinstvo "Treskavica", za koje je rekao da od osnivanja do danas posluje bez gubitaka.

- Na Јahorini, dijelu koji teritorijalno pripada Trnovu, nalazi se veliki broj ugostiteljskih i smještajnih objekata kapaciteta oko 4.000 kreveta - naveo je Gagović.

Načelnik Trnova naveo je da na području ove opštine posluje i više malih privatnih kolektiva koji zapošljavaju po petnaestak radnika.

Ističući da je riječ o višemilionskoj investiciji, Gagović je izrazio nadu da bi u idućoj godini trebalo da bude otvoren barem dio prijeratnog hotela "Treskavica" u Trnovu, koji je privatizovan prošle godine.

- I kad bi se pojavio neki investitor - problem bi bila radna snaga jer na tržištu rada imamo petnaestak radno sposobnih - naveo je načelnik Trnova.

Gagović je podsjetio da ova lokalna zajednicama godinama izdvaja novac za pronatalitetnu politiku, pa za rođenje djeteta daje 1.000 KM, za upis u prvi razred 500 KM, obezbjeđuje besplatan prevoz za srednjoškolce do škola u Istočnom Sarajevu.

- Uprkos ovim mjerama i davanjima, kao i činjenici da je u posljednje dvije i po godine zaposleno sedamdesetak ljudi, mladi se čim steknu uslove odlučuju za kupovinu stana u Istočnom Sarajevu. Proces migracija iz manjih sredina u veće centre teško je zaustaviti, a prisutan je i u drugim dijelovima Republike Srpske - konstatovao je Gagović.

Načelnik Trnova naveo je da se ovih dana privodi kraju sanacija odrona na magistralnom putu od Istočnog Sarajeva.

- Nažalost, jedina benzinska pumpa na području opštine je zatvorena, a do sada se nije našao kupac za nju, tako da od pumpe u Krupcu, na izlazu iz Istočnog Sarajeva, do Miljevine sada nema benzinske pumpe - rekao je Gagović.

S obzirom na to da se Trnovo nalazi na magistralnom putu koji od Istočnog Sarajeva, odnosno Sarajeva, vodi ka Foči i dalje ka Trebinju i Crnoj Gori, Gagović je naveo da postoje autobuske linije u svim ovim pravcima, napominjući da je ovo mjesto autobuski dobro povezano.