latinica  ћирилица
08/12/2023 |  11:32 ⇒ 11:34 | Autor: SRNA

Petrović: Najavljeni protest Sindikata nije opravdan

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović izjavio je da protest koji je Sindikat ovog preduzeća najavio za utorak, 12. decembra, nije opravdan i da nije ugroženo nijedno radničko pravo.
Luka Petrović - Foto: RTRS
Luka PetrovićFoto: RTRS

Petrović je istakao da je Uprava ERS 23. novembra dobila pozivno pismo za pregovore o novom kolektivnom ugovoru i da su razgovori sa Sindikalnom organizacijom tek započeti.

- Ne postoje razlozi za nezadovoljstvo i proteste. Nije se maltene ni sjelo za pregovarački sto i pričalo o proširenim pravima ili o stanju koje je trenutno - rekao je Petrović i dodao da stečena prava radnika Mješovitog holdinga Elektroprivreda Republike Srpske ni u jednom momentu nisu bila upitna, te da se može razgovarati samo o povećanju plata, nikako o istoj ili manjoj cijeni rada.

Petrović je objasnio da su se donošenjem novog Zakona o električnoj energiji stvorili i novi uslovi, te da je potrebno da radnici distributivne djelatnosti, proizvodne djelatnosti, kao i trgovine i snabdijevanja imaju svoje sindikate.

- To znači da će postojati jedan krovni sindikat, kao i jedan krovni kolektivni ugovor, ali i pojedinačni kolektivni ugovori za distributere, proizvođače i snabdjevače. Dakle, imaćemo tri pojedinačna ugovora po djelatnostima, kako je zakonom predviđeno, i jedan krovni ugovor za koji smo dobili poziv od sindikata za pregovore - rekao je Petrović za ATV.

On je objasnio da distributivna djelatnost ima svoje prihode iz Regulatorne agencije za energetiku i ona uređuje njene rashode.

Petrović je naveo da proizvodna djelatnost uređuje svoje prihode putem saradnje sa matičnim preduzećem i cijenom električne energije u koju obračunava svoje troškove, a da se matično preduzeće bavi snabdijevanjem i trgovinom električne energije.

- U tom smislu, kako je predvidio novi Zakon o električnoj energiji i Unija poslodavaca 2008. godine kada je potpisala sa energetikom sporazum, predviđeno je da sve djelatnosti moraju da se organizuju u okviru svojih zaposlenih radnika - rekao je Petrović.

On je podsjetio da su pregovori započeti utorak, 5. decembra, te da je Uprava ERS sindikalnim predstavnicima objasnila na koji način je moguće izvršiti organizaciju Sindikata u narednom periodu.

Sljedeći sastanak sa Sindikatom zakazan je za ponedjeljak, 11. decembra, a Uprava ERS već je jasno dala do znanja sindikalnim predstavnicima da neće biti ukidanja dosadašnjih prava, niti smanjenja zarada, i da se može pregovarati jedino o iznosu povećanja cijene rada.

- Ko organizuje protest, ko je inicijator, da li neko stoji iza toga, nas to ni ne interesuje jer znamo da nijedno pravo nije ugroženo i nijedna plata nije smanjena. Tako da smatramo to izlišnim i nekorektnim u ovakvim uslovima u kakvim se nalazi i privreda i Elektroprivreda Republike Srpske - poručio je generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske.

On je naglasio da je Elektroprivreda jedini poslodavac koji sindikatu daje godišnje 2,5 miliona KM, a sindikat od radnika skupi 1,5 miliona KM.

Glavni odbor Sindikata Elektroprivrede Republike Srpske održao je juče vanrednu sjednicu u Trebinju na kojoj su donijeli zaključke da neće odustati od jedinstvenog kolektivnog ugovora i najavili protest za 12. decembar.