latinica  ћирилица
08/12/2023 |  11:39 | Autor: SRNA

Orban: Nema jedinstva u vezi sa članstvom Kijeva u EU

Mađarski premijer Viktor Orban saopštio je da je sa španskim premijerom Pedrom Sančezom razgovarao o temi prijema Ukrajine u EU i ocijenio da nema jedinstva po tom pitanju unutar evropskog bloka.
Viktor Orban (foto:EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS) -
Viktor Orban (foto:EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS)

- Imao sam danas iskren telefonski razgovor sa premijerom Španije Pedrom Sančezom. Moja poruka je bila jasna: trebali bismo da se uzdržimo od razgovora o pitanju pridruživanja Ukrajine EU tokom decembarskog sastanka Evropskog savjeta, jer nema jedinstva među državama članicama po ovom pitanju - napisao je Orban na mreži Iks.

Orban je juče u Parizu razgovarao sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, a jedna od tema bio je početak pregovora o pristupanju Ukrajine EU, što je zakazano za sredinu decembra, podsjeća "Sputnjik".

Premijer Mađarske izjavio je ranije da Budimpešta predlaže da se pitanje početka pregovora o članstvu Ukrajine u EU uopšte ne stavlja na dnevni red samita u decembru, jer je unaprijed jasno da neće biti saglasnosti među članicama Unije.

On je dodao da bi se o članstvu Ukrajine moglo razgovarati za pet do deset godina, ako se sa Kijevom potpiše sporazum o strateškom partnerstvu.