latinica  ћирилица
08/12/2023 |  12:44 ⇒ 19:21 | Autor: RTRS

Otvoren Konzulat Srbije u Palama; Dačić: Novi impuls saradnji (FOTO)

U Palama je danas otvoren Počasni konzulat Srbije. Konzulat su svečano otvorili ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i počasni konzul Srbije u Palama Dejan Ljevnaić.
U Palama otvoren Konzulat Srbije (Foto: instagram.com/ivica.dacic.rs) -
U Palama otvoren Konzulat Srbije (Foto: instagram.com/ivica.dacic.rs)

Dačić je istakao da Srbija želi da nastavi da njeguje specijalne i neraskidive veze sa Republikom Srpskom, te ocijenio da će otvaranje Počasnog konzulata na Palama doprinijeti ovom cilju i dati novi impuls saradnji Srbije i BiH.

Dačić je rekao da su za Srbiju odnosi sa Republikom Srpskom ne samo dobrosusjedski, već i bratski i da narodu u Srpskoj žele jednak prosperitet, kao i narodu u Srbiji.

      View this post on Instagram

A post shared by Ivica Dačić (@ivica.dacic.rs)

- Svjesni značaja uloge početnih konzula i njihovog doprinosa napredovanja odnosa Srbije sa drugim državama, kontinuirano smo radili na širenju mreže početnih konzula u svijetu. Tako da danas Srbija ima najveći broj početnih konzula u svojoj istoriji, čak 100, i to na svim kontinentima - rekao je Dačić i kao važno istakao to što je Srbija dobila prvog počasnog konzula u BiH.

Dačić je podsjetio da u BiH Srbija ima ambasadu u Sarajevu, generalne konzulate u Banjaluci i Mostaru konzularne kancelarije u Trebinju i Drvaru i sada prvi počasni konzulat u Palama.

Počasni konzul, koji je i direktor Olimpijskog centra Јahorina, Dejan Ljevnaić naglasio je da će konzulat biti mjesto koje povezuje naše narode, i doprinosi miru i stabilnosti i prosperitetu u regionu.

Foto: RTRS

Dodao je da će se posvetiti jačanju veza kroz saradnju u području kulture i obrazovanja, kao i da će biti spona između mladih u Srbiji i BiH.

- Kao počasni konzul planiram da ostanem posvećen podržavanju sporta i aktivnosti koje doprinose njegovomrazvoju među našom djecom - rekao je Ljevnaić koji je izrazio zahvalnost Dačiću i Vladi Srbije na ukazanom povjerenju.

Ljevnaić je tokom karijere dobio brojna priznanja među kojima i najveće evropsko priznanje "Zlatna plaketa za životno djelo".

On je izrazio veliku zahvalnost predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je, kako je naglasio, uložio značajne napore u razvoj Srbije, ali i ministru Dačiću koji predano radi na jačanju međunarodnih odnosa.

Foto: RTRS

Košarac je rekao da je rukovodstvo Republike Srpske opredijeljeno za blisku saradnju sa Srbijom i da je potvrda jačanja tih veza današnje otvaranje Konzulata Srbije na Palama.

Košarac je istakao da i Republike Srpske i Srbije grade politiku mira i stabilnosti, te regionalne saradnje.

- To govori o opredjeljenjima rukovodstva Republike Srpske, prvenstveno predsjednika Republike Milorada Dodika, da sa političkim rukovodstvom Srbije radimo poslove koji su važni za naš narod, da njegujemo naše nacionalno jedinstvo i da jačamo ekonomiju - poručio je Košarac.

Foto: RTRS

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić zalog za još čvršću saradnju Srbije sa Srpskom , ali i cijelom BiH.

- Ovo je veliki dan i za Pale i za Republiku Srpsku - rekao je Šulić.

Poručio je Srbiji da u Republici Srpskoj uvijek ima sigurnog i velikog prijatelja.

Načelnik Pala Boško Јugović rekao je da će Počasni konzulat Srbije biti od velikog značaja za stanovnike ove opštine, ali i građane Republike Srpske, te da će omogućiti osnaživanje odnosa Srpske i Srbije.

On je zahvalio predsjednicima Srbije i Republike Srpske Aleksandru Vučiću i Miloradu Dodiku, te ministru spoljnih poslova Srbije i drugima bili u ovom projektu.

Skupu su između ostalih pristuvovali i ministarka za porodicu i omladinu Selma Čabrić i ministar zdravlja Alen Šeranić kao i ambasador Slovenije u Sarajevu Damjan Serdar, kao i načelnik Opštine Pale Boško Јugović.