latinica  ћирилица
08/12/2023 |  13:23 ⇒ 19:21 | Autor: RTRS

Višković: Volio bih da se Šmit ne pojavi, onda Sud BiH mora raspisati nalog za privođenje

Volio bih da se Kristijan Šmit ne pojavi na suđenju predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku i v.d direktoru Službenog glasnika Milošu Lukiću. Ali onda Sud mora raspisati nalog za privođenje i ja očekujem da će on pobjeći i to će biti definitivno rješenje za BiH, poručio je Radovan Višković, premijer Republike Srpske.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

- Sudija Јasmina Ćosić Dedović je rekla da će se uloga visokog predstavnika riješiti u glavnom pretresu. Da bi se ona riješila, treba da dođe čovjek. A tužilac na četiri mjesta pominje Milorada Dodika kao optuženog, a poziva se na 20 mjesta na Šmita i na njegove odluke. Pa ako je Dodik u sudnici, onda bi trebalo da bude i Šmit - istakao je Višković.

Višković naglašava da Šmit mora da pokaže papir je li legalno u BiH, a ne da priča priče.

- Mora da kaže na osnovu kog zakona on može da donosi zakone, da odgovori na pitanje kako je moguće da predsjednik Republike potpisuje ukaz 7. jula, a on donosi odluku istog dana koja je objavljena na sajtu OHR-a 8. jula, a ne u Službenom glasniku. Kako Dodik odgovara za navodni prekršaj koji je učinio 7. jula, za nešto što je Šmit obznanio 8. jula? To su sve pitanja na koja će morati odgovoriti. Siguran sam da će ovaj proces biti suđenje Šmitu i BiH - dodao je Višković.