latinica  ћирилица
08/12/2023 |  15:06 ⇒ 16:43 | Autor: SRNA

Predavanje američkog diplomate DŽejms DŽatrasa na FPN-u u Banjaluci

Ugledni politički analitičar DŽejms DŽatras održaće danas u Banjaluci predavanje o temi "Amerika i Rusija u multipolarnom svijetu".
DŽejms DŽatras - Foto: RTRS
DŽejms DŽatrasFoto: RTRS

DŽatras je u najavi predavanja, koje će održati na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci, istakao da malo ko može sumnjati da je multipolarni svijet u procesu nastanka što na ovaj ili onaj način znači kraj američke monopolarne hegemonije.

Ovaj bivši američki diplomata ukazao je da bi bilo pogrešno pitanje multipolarnosti svesti na puku "korelaciju" snaga i da su uzroci sumraka američke imperije ideološki, saopšteno je iz Centra za federalističke i međunarodne studije pri FPN-u.

- Od 1991. godine, vladajuća elita SAD sa svojim marionetama širom "kolektivnog Zapada" uvjerena je da oličava sve vrline istine i napretka kao avangarda čitavog progresivnog čovječanstva, što je 2007. godine /ruski šef diplomatije/ Sergej Lavrov opisao kao "replikaciju iskustva boljševizma i trockizma" - naveo je DŽatras.

On je istakao da uobičajeno zapažanje da se 500 godina zapadne dominacije nad "globalnim jugom" bliži kraju, takođe, promašuje poentu.

- Stara carstva - britansko, francusko, njemačko, špansko, da ne spominjemo američko i rusko - bila su odraz samouvjerenih nacionalnih kultura, koje su uzdizale svoje identitete, religije i etničke vrijednosti - naveo je DŽatras.

Nasuprot tome, ukazuje DŽatras, današnji neoimperijalisti ne samo da nastoje da nametnu svoje antiljudske moralne, duhovne i seksualne patologije ostatku svijeta, već vode i nemilosrdni rat protiv tradicionalnih identiteta i vrijednosti sopstvenog naroda.

- Oni prekrajaju istoriju, omalovažavaju pretke i uvoze horde varvara da zamijene sopstvene narode. U tom smislu, zapadni neoimperijalizam je antiteza starog evropskog imperijalizma - naveo je DŽatras.

Organizator predavanja je Centar za federalističke i međunarodne studije FPN-a. Predavanje će biti održano u 17.00 časova, a ulaz je slobodan.

DŽatras je i prošle godine u novembru posjetio Banjaluku kada je na FPN-u održao predavanje na temu "Geopolitičke posljedice sukoba u Ukrajini".