latinica  ћирилица
08/12/2023 |  16:31 ⇒ 19:21 | Autor: sputniknews.com

Rusima dozvoljeno učešće na Olimpijskim igrama u Parizu - u neutralnom statusu

Međunarodni olimpijski komitet dozvolio je individualnim sportistima iz Rusije i Bjelorusije da učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, saopšteno je na sajtu te organizacije.
Ruski olimpijski komitet (foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Ruski olimpijski komitet (foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

- Izvršni savjet Međunarodnog olimpijskog komiteta donio je odluku da pojedinačnim neutralnim sportistima, koji su se kvalifikovali prema postojećim kvalifikacionim sistemima Međunarodnih federacija, dozvoli da učestvuju na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu - navodi se u saopštenju.

Kako je precizirano, "individualni neutralni sportisti" su sportisti sa ruskim ili bjeloruskim pasošem.

Prema saopštenju, trenutno ima samo 11 takvih sportista – osam sa ruskim i troje sa bjeloruskim pasošem.

Sportistima koji aktivno podržavaju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini neće biti dozvoljeno da učestvuju na OI u Parizu, kao ni sportistima i trenerima koji imaju ugovore sa vojnim organima ili nacionalnim bezbjednosnim agencijama.

Takođe, na Olimpijskim igrama u Parizu biće zabranjeni bilo kakva obilježja Rusije i Belorusije na zvaničnim mjestima i na zvaničnim događajima.

Ruski i bjeloruski sportisti koji budu željeli da učestvuju na Olimpijadi moraće da potpišu sporazum sa dopunjenom Olimpijskom poveljom, uključujući odredbu o poštovanju "mirne misije olimpijskog pokreta".

Ruski i beloruski sportisti koji se kvalifikuju za OI biće označeni kao neutralni sportisti.

MOK je 28. marta preporučio međunarodnim federacijama da dozvole Rusima i Belorusima da se takmiče, ali pod uslovom da ne podržavaju specijalnu vojnu operaciju i da nisu povezani sa vojnim sportskim društvima.

Olimpijske igre u Parizu biće održane od 26. jula do 11. avgusta 2024. godine.