latinica  ћирилица
08/12/2023 |  17:05 ⇒ 18:13 | Autor: Agencije

Zaštita kulturnog nasljeđa je kolektivni zadatak

Zaštita kulturnog nasljeđa trebalo bi da bude kolektivni zadatak, kako pojedinaca, tako i institucija, jer to čini jedno društvo boljim i uspješnijim, izjavio je Dragan Simeunović, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu.
Uništavanje i prisvajanje kulturnog nasleđa (foto: nedeljnik.rs) -
Uništavanje i prisvajanje kulturnog nasleđa (foto: nedeljnik.rs)

Knjiga "Uništavanje i prisvajanje kulturnog nasleđa: od Luvra, do Kosova i Palmire" u izdanju Službenog glasnika Srbije djelo je grupe autora među kojima su, osim profesora Simeunovića, Danijela Nešić, Renata Samardžić i Mina Zirojević.

Prema riječima Simeunovića, knjiga je koncipirana tako da se tematikom uništenja i prisvajanja kulturnog nasljeđa bavi veoma široko i otvara pitanja poput licemjerja zapadne civilizacije, krađom kulturnih dobara kroz istoriju, kao i aktuelnim stanjem na našim prostorima.

Simeunović je istakao da je izuzetno važno da intelektualci i institucije prepoznaju ono što je važno braniti i da umiju da to odbrane.

- Morate da prepoznate ono što je vaše i umjeti to braniti i braniti, ne samo htjeti. Zatim, ne možete se ograničavati samo na neku kritiku nekoga i nečega. Nego morate dati svoj doprinos, pokazati kako i šta. To čini jedno društvo boljim i uspješnijim. To je tragična slika naše neprosvećenosti. Nama treba hiljade Dositeja i Vladeta Јerotića da nas uzdižu i uzdižu, jer nam je to očigledno i dalje jako potrebno. Ako se nama to čini nebitnim da očuvamo svoje kulturno nasljeđe, šta onda reći o takvom narodu. Јa mislim da to treba da bude kolektivni zadatak i institucija - rekao je Simeunović.