latinica  ћирилица
08/12/2023 |  20:16 ⇒ 09/12/2023 | 07:43 | Autor: RTRS

DŽatras: OHR je apsurd; Postupak protiv Dodika - prljavi trik (VIDEO)

Kancelarija visokog predstavnika u BiH je apsurd, jer njen predstavnik nema legitimitet i potvrdu Savjeta bezbjednosti, rekao je za RTRS ugledni politički analitičar DŽejms DŽatras.
DŽejms DŽatras - Foto: RTRS
DŽejms DŽatrasFoto: RTRS

- To samo još jednom pokazuje svu licemjernost ove imperije laži. Mi kažemo da smo međunarodni poredak koji počiva na pravilima, osim što ta pravila ne poštujemo, a i to može da prođe. Međunarodno pravo ne postoji, a ne postoji ni američki Ustav. Mi više ne živimo u državi koja počiva na vladavini zakona, a istovremeno zahtijevamo vladavinu prava u drugim zemljama svijeta, a mi uz to ne poštujemo ni legitimna pravila međunarodnog sistema - naglasio je DŽatras.

DŽatras je rekao da je sudski postupak protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika "jedan od elemenata prljavih trikova koje druga strana koristi, jer im se on ne sviđa i pokušavaju da ga oslabe".

On je rekao da je u ovom slučaju vidljiva paralela sa onim što pokušavaju da urade bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trampu.

- Izvukli su sve moguće pravne načine u pokušaju da ga spriječe da učestvuje na izborima, iako ne postoji zakonski osnov za ono što mu se stavlja na teret - rekao je bivši američki diplomata.

DŽatras je istakao da Dodik vodi suverenističku politiku i da ga kolektivni Zapad ne podržava, jer njegova politika predstavlja otpor njihovoj politici koja želi poslušne marionete u svakoj državi.

DŽatras smatra da se Republika Srpska nalazi pred testom izdržljivosti.

- Ako Republika Srpska i njen predsjednik budu mogli da izdrže dovoljno dugo, dok globalna imperija konačno ne bude mogla ostvarivati moć, mislim da imate budućnost. Sve zavisi od toga da li će Republika Srpska izdržati do kraja - rekao je on.

On smatra da će se pritisak SAD nastaviti sve dok, kako kaže, bude života u ovoj globalnoj imperiji koja u svojim rukama drži veliki dio svijeta.

Govoreći o izborima u SAD, DŽatras je rekao da se ništa neće promijeniti u odnosu prema Republici Srpskoj, bez obzira ko pobijedi.

- To će biti isti ljudi, ista duboka država, ista ideologija. Јedino se može promijeniti ako politička kriza oslabi američki globalni uticaj, tad bi se to moglo povoljno odraziti ovdje - rekao je DŽatras.