latinica  ћирилица
09/12/2023 |  09:29 ⇒ 09:34 | Autor: Agencije

Italijansko opersko pjevanje uvršteno u kulturno nasljeđe UNESKO (VIDEO)

UNESKO opisuje umjetničku formu kao "sredstvo slobodnog izražavanja" s kulturnom vrijednošću priznatom na nacionalnom i međunarodnom nivou.
Italijanska opera (Foto:  EPA-EFE/Ricardo Maldonado Rozo, ilustracija) -
Italijanska opera (Foto: EPA-EFE/Ricardo Maldonado Rozo, ilustracija)

Italijanska opera pojavila se krajem 16. vijeka u Firenci, a vijekovima kasnije iznjedrila je mnoge svjetski poznate operske kompozitore, od Klaudija Monteverdija i Antonija Vivaldija do Rosinija i Đuzepea Verdija.

Iz UNESKO su saopštili da je italijansko opersko pjevanje dobilo mjesto na popisu nematerijalne kulturne baštine, pridružujući se drugim italijanskim praksama poput umjetnosti izrade pice.

- Italijansko opersko pjevanje je fiziološki kontrolisan način pjevanja koji povećava nosivost glasa u akustičnim prostorima kao što su pozorišta, amfiteatri, arene i crkve. Izvode je osobe svih polova, povezana je sa specifičnim izrazima lica i gestilkulacijama tijela i uključuje kombinaciju muzike, drame, glume i inscenacije - opisano je izvođenje opere.

Italijanski ministar kulture Đenaro Sanđuliano je izjavio da je odluka istorijsko i veliko priznanje bel kantu, tzv. prelijepom pjevanju.

Prvom operom u Italiji smatra se "Dafne" Јakopa Perija, izvedena u Firenci 1598. godine za dvor porodice Mediči. Đuzepe Verdi smatra se najvećim italijanskim kompozitorom 19. vijeka, koji je najpoznatiji po djelima "Rigoleto", "La Travijata" i "Otelo".

Ostali italijanski običaji koji imaju mjesto na popisu nematerijalne kulturne baštine uključuju sardinsko tenorsko pjevanje, umjetnost mediteranske ishrane i umjetnost staklenih perli.