latinica  ћирилица
09/12/2023 |  09:58 ⇒ 11:28 | Autor: Agencije

Moskva okovana mrazom i snijegom; Australija se bori sa vrućinom (FOTO)

Brojni gradovi Rusije, uključujući i Moskvu, ovih dana se bude okovani snijegom i ledom što je donijelo velike probleme u funkcionisanju saobraćaja.
Snijeg u Moskvi (Foto: EPA/YURI KOCHETKOV) -
Snijeg u Moskvi (Foto: EPA/YURI KOCHETKOV)

Temperatura u Moskvi se spušta i do minus 15 stepeni Celzijusovih, a meteorolozi najavljuju da će u većem dijelu Rusije ovakvo vrijeme biti i narednih dana.

Noću će se temperatura spuštati i do minus 18 stepeni. Јaki mrazevi očekuju Moskvu i u narednim danima, upozoravaju  meteorolozi.

Zbog aktuelnih vremenskih prilika, najveći problemi bilježe se u aviosaobraćaju. Više od 20 letova na moskovskim aerodromima je odloženo, a dva su otkazana.

Osim Moskve, niske temperature očekuju se i u drugim dijelovima, a naročito na istoku zemlje gdje će se temperature spuštati i do minus 35.

U dijelovima Australije ekstremne vrućine

Ekstremno visoke temperature, velike temperaturne oscilacije između gradova, te drastičan pad temperature za samo noć - slika su trenutnih vremenskih prilika u Australiji.

Vrućine u Australiji (Foto: EPA/BRENT LEWIN AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT)

Od vrućine u Novom Јužnom Velsu, do ozbiljnih vremenskih upozorenja u Јužnoj Australiji, gdje je izdato obavještenje o obilnim padavinama - najbolje prikazuju trenutne vremenske prilike u tom dijelu svijeta.

Obilne padavine očekuju se na poluostrvu Lover Ejr, istočnom poluostrvu Ejr i dijelovima zapadne obale i sjeverozapada kontinenta. 

Promjena vremena dolazi nakon ekstremnih vrućina u zemlji za koje su iz Državne vatrogasne službe rekli da je "jedan od najtoplijih požarnih dana u nekoliko godina".

Osim upozorenja na obilne padavine, u više regija ostaje upozorenje i zbog rekordno visokih temperatura koje će u Sidneju, Badgers Kriku i Benstaunu prelaziti 43 stepen.

Upozorenja o toplotnim talasima aktuelna su u pojedinim dijelovima svih regija, a katastrofalna opasnost od požara prijeti dijelovima Јužne Australije, sjeverne Viktorije i šireg područja Sidneja.

U međuvremenu, u Melburnu pada kiša. Putevi su poplavljeni, a dan ranije je izmjerena temperaturna razlika između Sidneja i Melburna od čak 23 stepena.