latinica  ћирилица
09/12/2023 |  11:13 ⇒ 12:49 | Autor: RTRS

Јavni poziv za jednokratnu pomoć poljoprivrednicima u Pelagićevu (VIDEO)

U opštini Pelagićevo, agrarni budžet od 50 hiljada maraka utrošiće za podršku i razvoj biljne i stočarske proizvodnje.
Јednokratna pomoć poljoprivrednicima u Pelagićevu - Foto: RTRS
Јednokratna pomoć poljoprivrednicima u PelagićevuFoto: RTRS

Oko 100 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava uz opštinske, koriste i republičke podsticaje, što omogućava nove investicije.

Cvijetin Јaćimović iz Pelagićeva, na oko 40 hektara oranica, uzgaja pšenicu, kukuruz i suncokret.

Uz republičke podsticaje i podršku kapitalnim ulaganjima, obnovio je poljoprivrednu mehanizaciju, a dobro će doći i podsticaji opštine Pelagićevo.

- Podsticaj nije puno velik ali znači, mogu da se plate neke obaveze, ja se nadam da će rukovodstvo opštine u narednom periodu pronaći mogućnost da nam isplati veća sredstva - kaže poljoprivrednik iz Pelagićeva Cvijetin Јaćimović.

- Svakako da su ta sredstva dobrodošla ali s obzirom na naša ulaganja koja su velika to i nije neki značajan iznos, mislim da bi ta sredstva više pomogla proizvođačima koji nisu registrovani - dodao je poljoprivrednik iz Samarevca Branko Zoranović.

Opština Pelagićevo, dodjelom jednokratne novčane pomoći registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, podstiče razvoj poljoprivrede i sela. 

- Od 2021. godine u opštini Pelagićevo smo uveli jedan novi vid pomoći našim poljoprivrednim proizvođačima, a to je u vidu linearne podjele pomoći od 500 maraka svim poljoprivrednim proizvođačima i komercijalnim i nekomercijalnim - rekao je načelnik opštine Pelagićevo Slavko Tešić.

Јavni poziv za dodjelu jednokratne novčane pomoći otvoren je do 16. decembra, a na koji se do sada od 115 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, prijavilo oko 80.