latinica  ћирилица
09/12/2023 |  11:14 | Autor: TANЈUG

Vučić povodom početka rada Gasnog interkonektora domaćin Alijevu i Radevu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će, povodom obilježavanja početka rada Gasnog interkonektora Srbija-Bugarska, ugostiti u Nišu predsjednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, predsjednika Bugarske Rumena Radeva i ambasadora Evropske unije u Srbiji Emanuela Žiofrea.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ)

Tokom boravka u Nišu, planirani su i odvojeni bilateralni susreti Vučića sa predsjednicima Azerbejdžana i Bugarske, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsjednika Srbije.

Predviđen je i prikaz opreme i sposobnosti jedinica Vojske Srbije - protivdronskih PVO sistema, bespilotnih i upravljanih vazduhoplovnih i zemaljskih borbenih platformi kao i sposobnosti padobranskih i specijalnih jedinica, dodaje se u saopštenju.

Završetkom radova na gasovodu do Bugarske omogućiće se sigurnije i stabilnije snabdijevanje Srbije gasom iz različitih izvora, posebno iz Azerbejdžana.

Izgradnja novog gasovoda u dužini od 109 kilometara od Niša do Dimitrovgrada trajala je 12 mjeseci. Ukupna dužina dvosmjernog gasovoda Srbija-Bugarska je 170 kilometara, od Novog Iskara, u blizini Sofije, do Niša.

Srbija je potpisala ugovor o interkonekciji sa Bulgartransgasom i komercijalni ugovor o snabdevanju do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana do kraja 2024. godine.

Ukupna vrijednost gasnog interkonektora Niš - Dimitrovgrad - Bugarska, iznosi 85,5 miliona evra. Projekat je finansiran dijelom kroz bespovratnu pomoć EU, u visini od 49,6 miliona evra, kao i 25 miliona evra povoljnog kredita Evropske investicione banke koji će Srbija plaćati za dio gasovoda koji prolazi kroz Srbiju.

Srbija je za ovaj projekat izdvojila 15 miliona evra i 7,5 miliona evra za pripremne radove i projektovanje.

Gas čini 13 odsto potrošnje primarne energije u Srbiji i do sada je mogao da se dobije samo sa dvije ulazne tačke, preko gasovoda Balkanski tok i iz Mađarske.