latinica  ћирилица
09/12/2023 |  11:18 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Konferencija "Republika Srpska: Poštovanje suvereniteta i Dejtonskog sporazuma" - očuvati pravo i mir (FOTO/VIDEO)

U Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci otvorena je Međunarodna konferencija "Republika Srpska: Poštovanje suvereniteta i Dejtonskog sporazuma", na kojoj učestvuju predsjednik Srpske Milorad Dodik, više poslanika Evropskog parlamenta i nacionalnih parlamenata, političara i javnih ličnosti iz cijelog svijeta.
Međunarodna konferencija u Banjaluci - Foto: RTRS
Međunarodna konferencija u BanjaluciFoto: RTRS

Na početku skupa, koji se održava pod pokroviteljstvom Udruženja politikologa Srpske, predviđeno je uvodno izlaganje predsjednika Srpske.

Ne prihvatamo unitarnu i centralizovanu BiH i ne želimo da ispunjavamo zapadne želje, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u Banjaluci na Međunarodnoj konferenciji "Republika Srpska: Poštovanje suvereniteta i Dejtonskog sporazuma".

Ako je moguće vratite nas na slovo Dejtona, ako nije moguće mi nećemo da živimo u ovoj zemlji. Mi imamo pravo na samoopredjeljenje. Јedini način da očuvamo dejtonsku poziciju Republike Srpske je samostalna Republika Srpska - rekao je Dodik.

Podsjetio je da se u Srpskoj sada pod sankcijama SAD-a nalazi najviše rukovodstvo i istakao da se vidi da Amerika želi silom da promijeni ponašanje.

Poručuio je da sa ovog skupa treba poslati poruke mira, ali i očuvanja prava.

- Unitarizacija BiH dovodi do raseljavanja Srba sa ovih prostora. A znamo da su Hrvati u BiH nacionalna manjina. Znači, razvaljuje se Dejton - jasan je Dodik.

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir poručio je da Srpska, uprkos velikom pritisku, neće odustati od odbrane svoje pozicije.

- To se neće desiti-  rekao je Budimir. 

On je rekao da je Srpska pod političkim pritiskom SAD i Britanije, koje uvode sankcije republičkim funkcionerima.

- Međutim, danas mi je na konferenciji posebno zadovoljstvo što je većina učesnika pokazala dobro poznavanje ovdašnje situacije, te vjeru da se svijet mijenja. I to je nešto što će sigurno biti bolje za Srpsku. Zato je bitno da izdržimo i ne dozvolimo da Srpska bude svedena na ljušturu koja neće moći da brani svoja nacionalna, ljudska i građanska prava - dodao je Budimir.

Profesor Srđa Trifković istakao je da se nada da će ovaj današnji skup pomoći da se vidi da Republika Srpska zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma

- Oni koji Srbima drže lekcije o poštovanju legitimiteta i suvereniteta su upravo ti koji ga krše - poručio je Trifković na konferenciji.

SAD bi trebalo da brane Dejtonski mirovni sporazum onako kako je napisan, ali teško da će se to desiti. Akcije Kristijana Šmita i njegova legitimnost su takođe funkcija globalnog američkog carstva, rekao je ugledni politički analitičar DŽejms DŽatras.

- Dejtonski sporazum je od početka kao i Minski sporazum bio obmana kao i što SAD nikada nisu i neće prihvatiti Rezoluciju 12 44. Dobra vijest je da ova era dolazi kraju i gledajući globalno američko carstvo se završava i prelazimo na multipolarni svijet - poručio je DŽatras.

Bojan Šolaja iz Centra za međunarodne i bezbjednosne studije izjavio je danas da je važno čuti stav inostranih učesnika Međunarodne konferencije "Republika Srpska: Poštovanje suvereniteta i Dejtonskog sporazuma", jer je drugačiji od predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

- Potrebno je voditi dijalog, ne samo u BiH, već i sa ljudima iz ovog regiona, Evrope i SAD. Veoma je važno što Republika Srpska ima prijatelje koji razumiju njen stav - rekao je Šolaja novinarima na navedenoj konferenciji.

Slovenački političar Zmago Јelinčič izjavio je da će EU pokušati da uništi Republiku Srpsku ali da to ne smije biti dopušteno.

Јelinčič je na Međunarodnoj konferenciji u Banjaluci istakao da je jedini put za Republiku Srpsku samostalnost.

On smatra da EU ide prema svome kraju.

- Takva Unija neće postojati za pet šest godina. Uprkos tome, ona će pokušati da uništi Republiku Srpsku što ne smije biti dopušteno - rekao Јelinčič.

Član Evropskog parlamenta Mateo Gacini rekao je da suverenitet Republike Srpske ne bi trebalo da bude upitan u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma i da autonomija ne predstavlja problem već je način za napredak.

- Ovaj sporazum vidim kao način da se razgovara i rješavaju postojeći problemi - rekao je Gacini u Banjaluci na Međunarodnoj konferenciji "Republika Srpska: Poštovanje suvereniteta i Dejtonskog sporazuma".

Ulrih Singer, poslanik u pokrajinskom parlamentu Bavarske, ističe da Šmitova stranka je vodeća vladajuća stranka u Njemačkoj, ali oni ni tamo ne donose dobre odluke.

- Šta mislite kakve odluke će donositi u vašoj Republici. Mi želimo da imate autonomiju.  Protiv smo tendencija restruktuiranja naših društava. Mi smo protiv islamizacije i migranata. Imamo preko 700 hiljada migranata.
Dajte da reformišemo Evropu i da je ostavimo svojoj djeci, a ne po diktatu Brisela - naglasio je Singer.

Francuski političar Ivan Benedeti rekao je danas u Banjaluci da srpskom narodu u BiH nastoje da oduzmu sva prava, ali da Srbi treba da čuvaju vrijednosti Republike Srpske.

Benedeti je istakao da, kao francuski nacionalista, odbija prenos suvereniteta naroda među kojima je i srpski.

- Činjenica jeste da srpskom narodu u BiH nastoje da oduzmu sva prava, a primjer je pitanje imovine. Zato želim jasno da kažem - čuvajte vrijednosti svoje republike i naroda - poručio je Benedeti.

Konferencija će imati dvije plenarne sjednice o temama "Očuvanje i jačanje državnosti Republike Srpske" i "Očuvanje Dejtonskog sporazuma: preduslov mira".

Skupu prisustvuju brojni ministri u Vladi Srpske i druge ličnosti iz javnog, političkog i društvenog života.

Bivši američki diplomata i istaknuti politički analitičar DŽejms DŽatras govoriće o temi "Svijet u procesu multipolarizacije i budućnost Republike Srpske".

Konferencija je izraz podrške legitimnim težnjama Srpske u svijetu, ali i pokušaj da se artikulišu konkretne strategije otpora pritiscima iz Brisela i sa drugih strana.

Skup pokazuje da sa obje strane Atlantika postoji mnogo uglednih ličnosti, institucija i političkih snaga koji podržavaju Srpsku u njenom čvrstom opredjeljenju da opstane i povrati prava i nadležnosti koja su joj nezakonito oduzeta tokom proteklih 28 godina.