latinica  ћирилица
09/12/2023 |  12:56 | Autor: TANЈUG

Brnabić: Srbija postaje sedma zemlja u Evropi i deseta u svijetu gdje se čuvaju podaci CERN-a

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Beogradu sa delegacijom Evropske organizacije za nuklearna istraživanja koju je predvodila šef Odjeljenja za informacione tehnologije CERN-a Enrika Porkari.
Ana Brnabić (foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg) -
Ana Brnabić (foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg)

Brnabićeva je istakla da je ovo veliki i značajan dan, kada je riječ o saradnji Vlade Republike Srbije i CERN-a, pošto će danas u Državnom data centru u Kragujevcu biti potpisan Memorandum o razumijevanju o saradnji u uvođenju i eksploataciji Svetske LHC računarske mreže radi formiranja "Tier-1 centra“.

- Srbija želi da postane jedna od vodećih zemalja po pitanju visokih tehnologija, vještačke inteligencije i biomedicine, istakla je Brnabić i dodala da je ova saradnja predstavlja dobru priliku i referencu za Srbiju - saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ocijenila je da je potpisivanje Memoranduma odlična polazna tačka kako bi Srbija što prije postala dio globalne kompjuterske infrastrukture čija je namjena da pruži resurse, da čuva, obrađuje, prenosi i analizira podatke sa Velikog hadronskog sudarača u CERN-u. 

Ovim Srbija postaje sedma zemlja u Evropi i deseta u svijetu gde se čuvaju podaci najvećeg globalnog naučnog ekperimenta.

Enrika Porkari je istakla da je posvećenost, ali i vizija Srbije kada je riječ o nauci, inovacijama i tehnologiji odličan primjer i inspiracija i drugim zemljama, dodajući da joj je veoma drago što će imati priliku da posjeti Centar u Kragujevcu i potpiše pomenuti Memorandum.

Na sastanku je istaknuto da su planovi CERN-a da angažuju svoje saradnike i kolege iz drugih "Tier -1" centara, kako bi se što prije pokrenuo ovaj projekat, koji će biti ozvaničen nakon godinu dana probnog perioda.

Sastanku su prisustvovali ministar informisanja i telekomunikacija  Srbije Mihailo Јovanović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije Јelena Begović i vd direktora Kancelarije za IT i eUpravu Srbije Milan Latinović, navedeno je u saopštenju.