latinica  ћирилица
09/12/2023 |  17:35 | Autor: TANЈUG

Napad na prostorije ambulante odraz netrpeljivosti i etničke mržnje

Devastiranje prostorija ambulante u Suvom Dolu odraz je netrpeljivosti i etničke mržnje koja se duži period podstiče od režima u Prištini, kome smeta sve što je srpsko na Kosovu i Metohiji, saopštila je danas Srpska lista.
Srpska lista (Foto: https://srpskalista.net/) -
Srpska lista (Foto: https://srpskalista.net/)

Imajući u vidu da je zdravstveni sistem jedan od osnovnih stubova opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, Srpska lista navodi da je napad na prostorije ambulante u Suvom Dolu napad na opstanak srpskog naroda, ali i na suživot Srba i Albanaca.

- Pružanje zdravstvenih usluga i zaštita zdravlja je jedno od osnovnih ljudskih prava, koje očigledno ne važi na prostoru Kosova i Metohije za naš narod. Posebno iritira podatak da je ova ambulanta nebrojeno puta obijana i devastirana, a da izvršioci tih dela nikada nisu pronađeni - napomenuli su iz Srpske liste.

Srpska lista apeluje da nadležne institucije i međunarodne misije zadužene za bezbednost učine sve što je u njihovoj moći i spriječe ovakve napade koji ugrožavaju mir i izazivaju zabrinutost građana, jer je ovo 170. etnički motivisan incident u ovoj godini.

Na ambulanti u Suvom Dolu kod Kosovske Mitrovice razbijena su stakla i iščupana metalna vrata sa šipkama koja su obezbjeđivala ovu zdravstvenu ustanovu, saopštila je ranije danas Kancelarija za Kosovo i Metohiju.