latinica  ћирилица
09/12/2023 |  17:44 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Hoće li Ljubinje konačno dobiti stabilno snabdijevanje električnom energijom? (VIDEO)

Gotovo tri decenije Ljubinje nema stabilno snabdijevanje električnom energijom. Česti su kvarovi i nestanci struje. Od 1998. godine stanovništvo i privreda struju dobijaju dalekovodom iz federalne opštine Stolac koji prolazi kroz tri opštine i teritoriju Srpske i Federacije BiH. Od tada, kao prelazno rješenje, traje još i danas, a posljedice osim potrošača niko ne snosi.
Dalekovod - Foto: RTRS
DalekovodFoto: RTRS

Nestanci struje traju od jednog do tri sata, pa i duže. Ponekad se oduži i nalaženje kvara, slanje depeša i koordinacija sa Elektroprenosom i kolegama iz Elektroprivrede HZHB, a ljubinjski distributeri nemaju pristup na federalnoj teritoriji.

- Imamo tri problema. Prvi je što dio trase ne prolazi pored puta, pa se traženje kvara vrši vizuelno od stuba do stuba. Drugi je problem što dalekovod prolazi kroz minsko polje, a treći problem je što nemamo koordinaciju sa Elektroprenosom HZHB - tvrdi vođa terenskih timova Elektro Hercegovine Slobodan Turanjanin.

Česti prekidi traju od 1998. godine, a intenzivirani su u ovoj godini. Ljubinjci u šali kažu: "kad zagrmi u Italiji, u Ljubinju nema struje". Mnogim mještanima u ovim prekidima struje stradaju kućanski aparati, a štetu trpe i firme - peradarske farme, metaloprerađivači, tekstilci, uslužne djelatinosti.

- Čim dođe do pada napona, imamo velike probleme da pokrenemno mašine, dolazi do lomova alata, što nam oduzima vrijeme koje moramo nadoknaditi subotom, nedjeljom, noćnim smjenama... - kaže vlasnik metaloprerađivačkog pogona Danilo Betegalo.

Stevo Drapić, načelnik Ljubinja, kaže da je ova opština apsurda jer kroz nju prolaze dva dalekovoda, a nemaju nikakvu ingerenciju nad njima.

Nezvanično, Elektroprivreda Rrpublike Srpske i Elektroprenos BiH postigli su saglasnost da Elektro Hercegovina bude nosilac izgradnje 35 kilovoltnog dalekovoda u dužini od 17 kilometara od Veličana, na teritoriji Trebinja, pa do Ljubinja.

Ognjen Kuljić, direktor Elektro Hercegovine ističe da su za taj projekat potrebne saglasnosti prvenstveno od Elektroprenosa BiH, u čijem vlasništvu se nalazi taj dalekovod, kako bi mogli nastaviti sa njihovim naponskim nivoom.

Izgradnja bi, najvjerovatnije, podrazumijevala i eksproprijaciju zemljišta, za koju bi bila nadležna Opština Ljubinje.

- Opštini Ljubinje je u interesu da ima uredno snabdijevanje strujom. Mi nećemo bježati od naših obaveza, ako je to konačno rješenje - ističe načelnik Drapić.

Cijena izgradnje dalekovoda za dvostrano napajanje nije poznata. Procjenjuje se da će priprema dokumentacije, dobijanje saglasnosti i izgradnja potrajati duži vremenski period.