latinica  ћирилица
09/12/2023 |  18:18 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

Novi prijedlog zakona omogućuje poljoprivrednicima jednostavniji način plaćanja poreza (VIDEO)

Vlada Republike Srpske Narodnoj skupštini uputiće Prijedlog Zakona o dopunama zakona o porezu na dohodak koji poljoprivrednim gazdinstvima sa manjim obimom proizvodnje nudi niz pogodnosti i pojednostavljuje proceduru plaćanja. Ovim prijedlogom, između ostalog, oni koji su ostvarili godišnji prihod do 12.000 maraka ne plaćaju porez.
Poljoprivrednici - Foto: RTRS
PoljoprivredniciFoto: RTRS

Za godišnji prihod od 12.000 do 25.000 poljoprivrednici će plaćati paušalni iznos od 200 marka, dok će za prihode od 25.000 do 50.000 maraka taj paušal iznositi 400 maraka.

Prijedlogom zakona značajno je pojednostavljeno plaćanje obaveza malim poljoprivrednim gazdinstvima koji neće morati kao do sada da podnose poreske prijave.

- Poresku prijavu neće morati dostavljati knjigovođa koji vodi porodično gazdinstvo, nego će to biti predmet izjave nosioca poljoprivrednog gazdinstva. Iskreno se nadam da to neće biti zloupotrebljeno - kaže ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić.

Da se novim zakonskim rješenjem poljoprivrednici pravednije oporezuju, saglasan je i predsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske Darko Ilić.

Dosadašnji sistem je funkcionisao da se porez na dohodak plaća na razliku između naplaćenih prihoda i plaćenih rashoda. Novim prijedlogom sistem oporezivanja prihoda od samostalnog obavljanja poljoprivredne djelatnosti utvrđuje se u skladu sa ekonomskom snagom poreskih obveznika.