latinica  ћирилица
09/12/2023 |  21:30 | Autor: sputniknews.com

Vučević: Situacija na Kosovu i Metohiji najveća prijetnja bezbjednosti

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević opisao je bezbjednosnu situaciju u Srbiji kao tešku, navodeći da je najveća prijetnja na Kosovu i Metohiji i da se ne smanjuje.
Miloš Vučević (Foto: FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Miloš Vučević (Foto: FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

Ono što je jedino pozitivno, istakao je Vučević, jeste činjenica da je jedan broj nezakonito uhapšenih, a praktično otetih Srba sa Kosova i Metohije, pušten na slobodu.

- Posebno nas plaši nastavak naoružavanja onoga šta oni definišu kao kosovske snage bezbednosti i jasan plan koji ne kriju da te snage do 2026. postanu kosovske oružane snage, što je suprotno čak i onome šta oni definišu kao svoj ustav - rekao je Vučević.

Vučević je naveo da Srbija na to može odgovoriti na dva načina, a jedan od njih je diplomatska politička borba, koja je limitirana zbog interesa drugih, dok bi drugi podrazumijevao da Vojska spremi "adekvatan odgovor".

- Mislim da je Vojska Srbije najsnažniji faktor Republike Srbije u smislu odvraćanja i stavljanja do znanja onima koji su zlonamerni da mi nismo više džak za udaranje - smatra Vučević.

Pored 11 vojnih helikoptera koji su nedavno stigli u Srbiju, Vučević je naveo da je nabavljeno još naoružanja, ali da detalje te nabavke neće iznositi iz bezbjednosnih razloga.

On je istakao da će sačuvaćti državu Srbiju na Kosovu koje neće postati članica UN.

Nećemo uvesti sankcije Rusiji i branićemo još jače nebo iznad Srbije, zaključio je Vučević.