latinica  ћирилица
10/12/2023 |  09:48 | Autor: SRNA

Ulutaš: Bezbjednosna situacija mirnija, ali i dalje krhka

Bezbjednosna situacija na Kosovu i Metohiji sada je mirnija, ali je i dalje krhka, izjavio je komandant Kfora general-major Ozkan Utulaš.
KFOR, Zvečan (Foto: TANJUG/ STR/bs) -
KFOR, Zvečan (Foto: TANJUG/ STR/bs)

Utulaš je naveo da je nakon porasta tenzija proteklih mjeseci u Pokrajini, NATO rasporedio 1.000 dodatnih vojnika i teže naoružanje.

- Učetvorostručili smo prisustvo Kfora na sjeveru Kosova i utrostručili broj patrola, uključujući i duž administrativne linije - rekao Utulaš za portal "Kosovo onlajn".

On je naveo da je Kfor uvijek dokazivao svoju sposobnost da se uhvati u koštac sa svakim izazovom i da nastavi da sprovodi svoj mandat UN, potpuno i nepristrasno.

Utulaš je podsjetio na nedavnu izjavu generalnog sekretara NATO-a Јensa Stoltenberga koji je istakao da "Alijansa očekuje blagovremene konsultacije o bilo kojoj akciji `kosovskih bezbjednosnih snaga` ili kosovske policije koja bi mogla da utiče na regionalnu bezbjednost".

On je naglasio da Kfor nastavlja da čini sve što može da osigura bezbjedno okruženje za sve ljude na Kosovu, da redovno i transparentno komunicira sa svim međunarodnim i lokalnim akterima, kao i da je u bliskoj komunikaciji sa ministrom odbrane Srbije i sa privremenim prištinskim institucijama.