latinica  ћирилица
10/12/2023 |  10:12 ⇒ 10:54 | Autor: Agencije

Istorijski "pad" DŽozefa Bajdena

Iz mjeseca u mjesec predsjednik SAD DŽozef Bajden srozava se u očima građana Amerike.
DŽo Bajden (Foto: EPA-EFE/YURI GRIPAS, ilustracija) -
DŽo Bajden (Foto: EPA-EFE/YURI GRIPAS, ilustracija)

Ova neumoljiva ocjena proizlazi iz anketa koje Si-eN-eN provodi svakog mjeseca, a koje pokazuju neprestani pad broja Amerikanaca koji odobravaju Bajdenov rad.

Prema rezultatima objavljenim ove nedjelje, ocjena Bajdenove politike dosegnula je negativni rekord: samo 37 odsto Amerikanaca imalo je u novembru pozitivan stav o učinku Bajdenovog predsjedavanja - što je najlošiji rezultat otkako je u januaru 2021. ušao u Bijelu kuću – dok je njih čak 63 odsto izrazilo negativan stav o predsjednikovom radu.

- Ocjena odobravanja američkog predsjednika DŽozefa Bajdena pala je na dno - navodi američka televizija.

Rejting aktualnog predsjednika SAD-a bio je najviši prvih mjeseci njegovog mandata, sa rekordna 53 odsto u aprilu 2021. godine. Kontinuirani pad započeo je krajem prošle godine i nastavio se do danas: u ovu godinu Bajden je ušao s 45 odsto odobravanja, a od marta do oktobra rejting mu se kretao oko 40 odsto, da bi sada dosegnuo svoj minimum.

Razlozi za Bajdenov anketni sunovrat su ekonomske prirode, kako sugerišu odgovori ispitanih na ostala pitanja. Između ostalog, upitani da navedu glavnu brigu s kojom se trenutno suočavaju, čak 42 odsto građana SAD-a navodi finansijska pitanja, što je daleko ispred bilo kog drugog pitanja (naredni problem po važnosti bila je imigracija ili sigurnost granica, što je kao glavnu brigu navelo samo 12 odsto anketiranih).