latinica  ћирилица
10/12/2023 |  11:43 ⇒ 11:46 | Autor: SRNA

Karadžić: Turizam kao razvojna šansa lokalne zajednice

Opština Čajniče u narednoj godini planira da nastavi sa razvojem turizma, a najznačajniji projekat na ovom polju je rehabilitacija i otvaranje vazdušne banje "Metaljka", rekao je Srni načelnik Čajniča Goran Karadžić.
Načelnik opštine Čajniče - Goran Karadžić - Foto: SRNA
Načelnik opštine Čajniče - Goran KaradžićFoto: SRNA

Karadžić je pojasnio da je vazdušna banja "Metaljka" nekada bio sanatorijum kralja Aleksandra, a da se sada pokušava napraviti centar za oporavak srčanih i plućnih bolesnika, te centar za oporavak i pripreme sportista.

- Ona se nalazi 12 kilometara od opštine i povezuje Republiku Srpsku, Srbiju i Crnu Goru i očekujemo da se u tom pravcu nešto uradi - rekao je Karadžić.

Osim rehabilitacije "Metaljke", opština Čajniče uradila je projekat sanacije i uređenja korita Vrelo, čijom implementacijom bi se izgradila autobuska stanica, parking, garaža, kao i šetalište koje bi bilo u sklopu gradskog hotela.

- Projekat je prošao, a imamo obećanje da će Vlada da pomogne da ne dođemo do situacije ugroženosti opštine. Ovim projektom bismo riješili nekoliko stvari - istakao je načelnik.

On je istakao da bi se realizacijom ovog projekta povezalo nekoliko cjelina, kojim bi turistička ponuda ove lokalne zajednice, koja se fokusira prije svega na etno i vjerski turizam, bila bolja.

Karadžić je naveo i da se trenutno radi na prekrivanju i sanaciji krova Čajničke Krasnice, kao i da je u prethodnom periodu urađena fasada, dok bi se u narednom periodu u unutrašnjosti crkve trebao raditi ikonostas.

- Ulaganja do sada su otprilike oko 600-700 hiljada KM - kazao je načelnik i dodao da je za turizam Čajniča značajan i muzejski kompleks u okviru Čajničke Krasnice.

Osim vjerskog, Karadžić ističe da Čajniče razvija i zimski turizam, a zimska turistička ponuda biće još bolja nakon što se uradi i skijalište u ovoj lokalnoj zajednici.

- Dio opreme smo nabavili zajedno sa planinarima i šumskim gazdinstvom. Vlasništvo zemljišta je na opštini i šumarstvu, tako da smo napravili određene projekte i nadamo se da će doći do realizacije - naveo je Karadžić.

OVA GODINA BILA IZUZETNO TEŠKA

Karadžić je naveo da je ova godina za male opštine u Republici Srpskoj, kakva je Čajniče bila teška, a počela je prestankom rada jedine banke.

- Tako da smo hendikepirani i napravili smo dodatne troškove i opštinskom budžetu i građanima što otežava život, rad i funkcionisanje - rekao je Karadžić.

Nakon teške zime, koja Čajniču nerijetko pravi probleme, Karadžić ističe da su i proljetne poplave nanijele veliku štetu ugrožavajući izvor Vrela, koje polazi kroz grad, čime su bile ugrožena i domaćinstva u samoj opštini.

- Imali smo i drugih poteškoća u lokalnim putevima koji su biti raznešeni, bili su mostovi urušeni a onda je došlo i do ozbiljnog klizišta na jedinom regionalnom putu koji spaja Čajniče sa ostatkom Republike Srpske i graničnim prelazom prema Crnoj Gori, to je putni pravac Goražde-Čajniče–Metaljka - istakao je Karadžić.

On je naglasio da je nakon razgovora sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem i nakon dolaska direktora "Puteva Republike Srpske" napravljeno rješenje da ovaj put bude u funkciji, a da se pripremaju investicioni planovi i projektna dokumentacija za rješavanje ovog problema.

Načelnik je napmenuo da se Čajniče, kao i ostale lokalne zajednice u Republici Srpskoj susreo sa problemom umanjenih prihoda od PDV-a, gdje je ova opština u prva tri mjeseca ove godine izgubila 170.000 KM ukupnog budžeta od 3.8 miliona KM.

- To je za nas znači veliki procenat, a naš budžet je socijalni, nije razvojni i iz tog razloga, za nas svaki mali poremećaj u punjenju budžeta predstavlja ogroman problem za funkcionisanje lokalne zajednice - naglasio je Karadžić.

Prema njegovim riječima, opština je zbog toga morala kreditno da se zaduži 300.000 KM, kako bi premostila ovaj finansijski problem, navodeći da 23 odsto budžeta opštine Čajniče dolazi od "Šuma Republike Srpske".

- Završićemo na neki način ovu godinu i zaokružiti finansijsku cjelinu. Na neki način smo pokušali da svim korisnicima budžeta rasporedimo onoliko koliko je planirano sredstava i ono što smo mi imali u našem budžetu i mi smo to uglavnom donekle priveli kraju - kazao je Karadžić.

On je izrazio nadu i da će se popraviti stanje u drvnoj industriji, kako bi se do kraja godine riješio nedostatan sredstava u budžetu, to jeste, ispunio finansijski plan koji je opština imala.

Karadžić je naglasio da je opštinska uprava i pored svih problema redovno izmirivala potrebe svim građanima.

- Redovno smo izmirivali plate i doprinose, socijalne potrebe, ona sredstva koja su planirana za korisnike budžeta, učenicima prevoz, stipendije, sportistima učešće u ligama i sportskom dijelu gdje se takmiče - istakao je on.


TEŠKA GODINA I ZA POLjOPRIVREDNIKE U ČAЈNIČU

Osim sa finansijama, Čajniče je ove godine imalo probleme i u poljoprivrednoj proizvodnji, gdje su velike štete seoskim domaćinstvima napravile divlje životinje i vremenske neprilike.

- Divljač, divlje svinje i medvjedi su napravili određene štete našim seoskim domaćinstvima gdje je stradala stoka, pčele i njive ratarima - rekao je Karadžić.

On je dodao da je opština u oblasti poljoprivrede ove godine imala velikih poteškoća, ali da je sva šteta izmirena.


DO SADA U OVOЈ GODINI ROĐENO 37 BEBA

Karadžić je naglasio da je ove godine do sada u Čajniču rođeno 37 beba, što je više nego prošle godine, kao i da to raduje lokalnu zajednicu, te da se svi u Čajniču nadaju da će se ovaj pozitivan trend i nastaviti.

On je istakao da je jedan od najvećih problema Čajniča odlazak mladih, navodeći da 90 odsto svršenih srednjoškolaca nastavlja dalje školovanje na fakultetima u Republici Srpskoj i inostranstvu.

- Ali, uglavnom ostaju tamo gdje završe fakultete i to je veliki problem za nas - rekao je Karadžić.

Prema njegovim riječima, Čajniče nema veliki kapacitet da zadrži kadrove na višem nivou, kao što su specijaliznati, magistri i doktori nauka, koji u ovoj lokalnoj zajednici ne mogu naći posao.

- Mi kadar osposobimo, a oni onda odlaze da daju svoj doprinos na nekom drugom mjestu - kaže Karadžić.