latinica  ћирилица
10/12/2023 |  13:49 ⇒ 15:43 | Autor: TANЈUG

Hrvatska platila avionske karte navijačima puštenim iz grčkih zatvora

Predsjednik hrvatskog Sabora Gordan Јandroković izjavio je danas povodom pokrića troškova povratka dijela hrvatskih navijača iz grčkih zatvora da je država dužna da brine o svojim državljanima.
Pušteni navijači Dinama u Grčkoj (Foto: EPA-EFE/ALEXANDER BELTES, ilustracija) -
Pušteni navijači Dinama u Grčkoj (Foto: EPA-EFE/ALEXANDER BELTES, ilustracija)

Navijači, osumnjičeni za učešće u krvavim huliganskim neredima u Atini, gde je smrtno stradao jedan navijač AEK-a, stigli su danas na aerodrom u Zagrebu.

Obaveza je države da brine o svojim državljanima, a šta će biti kasnije, to će se rešiti u uobičajenoj proceduri -  rekao je Јandroković, nakon što je predsednik vlade Hrvatske Andrej Plenković izjvaio da je ambasada te zemlje u Atini platila cijeli paket troškova za povratak navijača iz Grčke, ukoliko se pokaže da oni za to nemaju sredstava, prenosi agencija Hina.

Јandroković je istakao da je odluka o puštanju 31 navijača donijeta u petak, i da se manje od 20 njih obratilo ambasadi, kao i da su neki od njih tražili finansijsku pomoć kako kupili avionske karte i vratili se u Hrvatsku.

- Država mora brinuti o svojim državljanima koji se zateknu u inostrantvu i upadnu u probleme, bilo da se to dogodi njihovom odgovornošću ili iz nekih drugih okolnosti. Ovo je situacija u kojoj je više od sto hrvatskih državljana zatvoreno u Grčkoj. Konačno je došao trenutak da se jedan deo njih vraća. Nadam se da će se to nastaviti u idućim danima i nedjeljama - rekao je Јandroković.

Navijače su na aerodromu u Zagrebu dočekali navijači zagrebačkog Dinama, takozvani Bed Blu Bojsi, koji su u znak dobrodošlice zapalili navijačke baklje, dodaje Index.

Na slobodu su pušteni nakon što je sud usvojio njihove zahtjeve za ukidanjem istražnog zatvora u kojem su proveli četiri mjeseca. Prije napuštanja Grčke morali su da polože kauciju, a onda im se, kako je danas potvrdio premijer Andrej Plenković, pomoglo u kupovini avionskih karata.