latinica  ћирилица
10/12/2023 |  14:01 ⇒ 14:03 | Autor: SRNA

Sarajevo: Izdato upozorenje zbog zagađenja vazduha

Vlada Kantona Sarajevo upozorila je danas na povećanu koncentraciju zagađujućih materija u vazduhu u ovom kantonu i potrebu primjene interventnih mjera.
Zagađenost vazduha - Foto: RTRS
Zagađenost vazduhaFoto: RTRS

Kvalitet vazuha jutros je narušen u većem dijelu Kantona bez očekivanja da će se znatno poboljšati tokom dana s obzirom na najavljene vremenske prilike.

Iz kantonalne Vlade saopšteno je da je juče prosječna vrijednost zagađujućih PM10 čestica u Ilijašu, Otoci i Vogošći iznosila više od 90 mikrograma po metru kubnom, što je prag za proglašenje epizode "upozorenje".

Izbjegavanje boravka na otvorenom zbog lošeg kvaliteta vazduha preporučuje se hroničnim bolesnicima, starijoj populaciji, djeci i trudnicama.

Postrojenjima za proizvodnju toplotne energije, snage veće od 50 kilovata, koja koriste čvrsta i tečna goriva, ukazuje se da su dužna da smanje temperaturu u prostorijama koje zagrijavaju za minimalno dva stepena Celzijusova.

Zabranjeno je i izvođenje građevinskih radova na otvorenom prostoru koji produkuju emisiju prašine u vazuh, kao i kretanje automobila i teretnih vozila u zoni A, čiji motori imaju normu euro dva ili manju.