latinica  ћирилица
10/12/2023 |  14:44 ⇒ 14:44 | Autor: Agencije

Portret i prazna stolica za dobitnicu Nobela za mir, djeca pročitala govor

Iranski narod će prevazići autoritarizam nametnut od strane vlade koja je izgubila legitimitet i podršku javnosti, istakla je dobitnica Nobelove nagrade za mir Narges Mohamadi u govoru koji su pročitala njena djeca tokom dodjele nagrade.
Kiana i Ali Rahmani (foto: EPA-EFE/JAVAD PARSA NORWAY OUT) -
Kiana i Ali Rahmani (foto: EPA-EFE/JAVAD PARSA NORWAY OUT)

Norveški Nobelov komitet je u oktobru dodijelio nagradu Narges Mohamadi zbog njene borbe protiv represije nad ženama u Iranu, ali i zbog promovisanja ljudskih prava i slobode za sve.

Nagradu su na svečanosti u Gradskoj kući u Oslu primila njena djeca, 17-godišnji blizanci Kijana i Ali Rahmani. Nagrada uključuje ček na 11 miliona švedskih kruna (oko milion dolara).

U govoru, poslatom iz ozloglašenog iranskog zatvora Evin, Mohamadijeva je poručila da su kontinuirani otpor i nenasilje najbolji način za donošenje promjena.

- Iranski narod će, uz istrajnost, prevazići represiju i autoritarizam. Nema sumnje, to je sigurno - rekla je Mohamadijeva u govoru.

Zagovornica prava žena služi višestruke kazne zbog optužbi koje uključuju širenje propagande protiv Islamske Republike.

- Pišem ovu poruku iza visokih, hladnih zidova zatvora - rekla je Mohamadijeva, dodajući da su njen život i životi mnogih aktivista u Iranu bili stalna borba za preživljavanje.

Narges Mohamadi je na sceni u Oslu simbolično predstavljena svojim portretom, a ostavljena je i prazna stolica.

Iz Nobelovog komiteta naveli su da je među malobrojnim laureatima koji su bili spriječeni da prisustvuju ceremoniji od početka dodijele nagrade 1901. godine.

Nagrada joj je dodijeljena nešto više od godinu dana nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini u pritvoru iranske policije za moral nakon što je navodno prekršila pravila vezana za hidžab.