latinica  ћирилица
10/12/2023 |  17:41 | Autor: TANЈUG

Novi predsjednik Argentine položio zakletvu

Novi predsjednik Argentine Havijer Milei položio je danas zakletvu pred parlamentom te zemlje i na taj način i zvanično preuzeo presjedničku dužnost, prenio je Rojters.
Havijer Milei položio zakletvu (Foto: EPA-EFE/Demian Alday Estevez) -
Havijer Milei položio zakletvu (Foto: EPA-EFE/Demian Alday Estevez)

Milei je upozorio danas da nema alternative fiskalnom "šoku" i da novca nema, navodeći da su njegovi prethodnici napustili zemlju koja je ostala bez fondova, na putu ka hiperinflaciji.

- Potrebno nam je fiskalno prilagođavanje koje pada na teret države, a ne na privatni sektor - rekao je Milei u prvom govoru nakon što je položio zakletvu.

Prema njegovim riječima, put koji stoji pred Argentinom neće biti lak i stanje ekonomije će kratkoročno biti gore.

- Donijeću sve neophodne odluke, čak iako stvari budu teške na početku - naglasio je on.

Milei je poručio da je izazov sa kojim se suočava Argentina ogroman.

Kao predsjednički kandidat, Milei je obećao da će očistiti politički establišment od korupcije, eliminisati Centralnu banku, koju je optužio da štampa novac i podstiče inflaciju, kao i da će američkim dolarom zamijeniti nestabilni pezos.

Milei je ubjedljivo pobijedio u drugom krugu izbora održanom 19. novembra i poslao u opoziciju peronističku političku opciju koja je decenijama dominirala političkom scenom Argentine.

- Počinje obnova Argentine i kraj propadanja Argentine. Modelu dekadencije je došao kraj. Nema povratka. Argentina će se vratiti na poziciju u svijetu koju nikada nije trebalo da izgubi - poručio je, između ostalog, Milei u pobjedničkom govoru poslije objavljivanja rezultata izbora.