latinica  ћирилица
10/12/2023 |  18:18 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Može li popis u Crnoj Gori donijeti realnu sliku o etničkoj strukturi države? (VIDEO)

U Crnoj Gori do danas je popisano više 300 hiljada građana ili gotovo polovina stanovništva ove države. Drugi popis od sticanja nezavisnosti Crne Gore počeo je 3. decembra, nakon što je dva puta odgađan. Njegovu pripremu pratile su i prijetnje bojkotom opozicionog DPS-a i manjinskih stranaka.
Crna Gora - Foto: RTRS
Crna GoraFoto: RTRS

Ono što se u Crnoj Gori, nakon tri decenije vlasti Mila Đukanovića, očekuje jeste da ovaj popis pokaže realnu sliku o nacionalnoj strukturi najmanje države na Balkanu.

Žučne političke rasprave, najave bojkota, i kampanja nalik onoj predizbornoj, obilježili su početak popisa u Crnoj Gori. Prema posljednjem popisu, onom iz 2011. Crna Gora imala je 620 hiljada stanovnika. Naravno, najosjetljivije su one popisne kategorije koje govore o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti i jeziku.

- Ta tri popisna pitanja su najrelevantija zadnjih 30 godina i oko njih se vode sve političke rasprave, to su pitanja okon kojih se dijeli crnogorsko društvo. Tako se desilo i ovaj put - rekao je politički analitičar  Andrija Đukanović.

Ukratko, sve rasprave svode se u jednu : šta će popis pokazati o broju Srba i Crnogoraca. U srpskom političkom korpusu tvrde da će ovaj , demoktarski proveden popis pokazati stvarno stanje, za razliku od ranijih kada je vladajuća struktura sa DPS-om na čelu, pritiscima, inženjeringom i manipulacijama kreirala lažne podatke o nacionalnoj strukturi stanovništva.

- Bivša valst je radila na asimilovanju srpskog nacionalnog korpusa. Da se stvori privid da je većina nacionalnih Crnogoraca sa crnogorskim jezikom, što je aspurdno jer su svi pokazatenji govorili suprotno - naveo je predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore  Momčilo Vukasanović.

Na popisu iz 2011. godine, u Crnoj Gori živjelo je 45 odsto Crnogoraca, 29 odsto Srba, 8,5 odsto Bošnjaka. Tada se 43 odsto stanovnika izjasnilo da govori srpskim jezikom, ali je samo crnogorski u Ustav uvršten kao službeni jezik.

- Ukoliko se pokaže da i sada većina govori srpskim jezikom, tražićemo da se u Ustav i srpski uvrsti kao službeni jezik - izjavio je poslanik Nove srpske demokratije u Skupštini Crne Gore Јovan Vučurević.

Rezultate popisa biće zvanično objavljeni u proljeće naredne godine.